Sign In

Remember Me

כל הכסף הזה…

כל הכסף הזה…

ברוב מדינות העולם לא מחזיקים מזומנים מתחת למזרון, אלא משתמשים בחשבונות בנק, נשבעים לכם. אנחנו יודעים שלפתוח חשבון במדינה שהרגע נחתתם בה זה עניין קצת יותר מורכב ממדינה שאתם אזרחים רגילים בה, יש לכם עבודה, תמיכה וערבים. ועדיין – אל תכינו את החור במזרון…

חשבון הבנק הישראלי

אנחנו לא ממליצים לסגור את החשבון הישראלי שלכם לפני שפתחתם חדש במדינת היעד, צברתם ותק וקיבלתם כרטיס אשראי מקומי. נכון, תשלמו דמי ניהול ותצטרכו לפקח על החשבון אונליין, אבל זה ישתלם לכם. מכיוון שכך, כדאי גם להשאיר לפחות אחד מכרטיסי האשראי שלכם פעיל, לכל צרה שלא תבוא.

החשבון הישראלי גם ישמש אתכם לתשלום לביטוח לאומי עד שתבטלו תושבות, ולכל תשלום אחר שתמצאו לנכון להשאיר הוראת קבע עבורו. מכל הסיבות האלו כדאי להשאיר בחשבון הישראלי מספיק כסף (!!) לכל התשלומים הצפויים.

הגענו למדינת היעד. מה עכשיו?

כמהגרים לתקופה קצרה או ארוכה תזדקקו לשירותי בנקאות שוטפים באזור מגוריכם, כגון; חשבון עו"ש, כרטיסי אשראי, ביצוע תשלומים והעברות בנקאיות, חסכונות ואולי להשקעות. יכול להיות שבשבוע הראשון לאחר הנחיתה כנראה תסתדרו עם המזומנים שהבאתם מישראל ו/או תוכלו למשוך כסף בכספומטים (אנחנו ממש לא ממליצים, כי מדובר בשער חליפין ועמלה יקרים), אך אם תרצו להשתלב במדינה החדשה אנחנו ממליצים לפתוח חשבון בנק כבר בחודש הראשון לנחיתתכם. וכמובן, יש מקרים רבים בהם חשבון בנק מקומי הוא אחד התנאים לקבלת ויזת שהיה.

מילה אחת לפני שאנחנו ניגשים לענייני חשבון הבנק בפירוט – לגבי חשבון פייפאל. אם יש לכם חשבון פייפאל ישראלי, אתם בוודאי יודעים שאי אפשר לקשר אותו לחשבון הבנק וכל פעם שצריך להעביר כסף משם לחשבון, העמלה מרקיעה שחקים. אז בחשבון פייפאל מחוץ לישראל זה לא ככה והחשבון יכול להיות מקושר לחשבון הבנק המקומי.

באופן כללי, תהליך פתיחת חשבון בנק מחוץ לישראל יכול להיות פשוט. חשוב לציין, שבנקים רשאים לסרב לפתוח חשבונות בנק והם לא ישתפו אתכם בסיבות לכך.

כמו תמיד, כדאי לעשות מחקר מעמיק באינטרנט, כולל בקבוצות השונות בפייסבוק. בנוסף, ניתן להיכנס לאתרי האינטרנט של הבנקים ולבדוק לאיזה מהם יש ממשק בשפה האנגלית (אלא אם אתם שולטים בשפה המקומית). סביר להניח שפעולות רבות תבצעו דרך האינטרנט, מאחר שזו דרך יעילה, מהירה וזולה, שלא לומר קלה מבחינת שפה, לביצוע פעולות בנקאיות.

הכינו רשימה של התנאים, העמלות וההטבות שכל אחד מהבנקים מציעים ללקוחות חדשים בהתאם לצרכים הפיננסיים שלכם. בנקים מסוימים פוטרים מדמי ניהול חודשיים ללקוחות חדשים, אחרים מעניקים הטבות לסטודנטים ועוד. בדקו לאילו בנקים יש סניפים במקום מגוריכם. אין בהכרח עדיפות לבנקים גדולים, ההיפך, לעיתים בנקים או סניפים קטנים יכולים להעניק לכם שירות טוב יותר.

עולם הבנקאות הוא מורכב ומרתק עם חוקי משחק משלו. לעיתים, הבנקאי ירצה לדעת שאתם יודעים מה אתם רוצים מעצמכם. לקוחות רציניים מתקשרים לסניף הבנק (אם יש אפשרות כזו) וקובעים פגישה אישית לפתיחת חשבון. סביר להניח שפגישה מתואמת תפגיש אתכם עם בנקאי בכיר שיהיה קשוב לצרכיכם ובעל נכונות גבוהה יותר להמליץ על פתיחת החשבון מאשר הגעה מקרית לסניף שם תופנו לבנקאי אקראי שכל כך עסוק עד שתקבלו סירוב מחוסר זמן. במידה ובשיחה הטלפונית מבקשים מכם להגיע לסניף ללא תיאום מראש, נסו לדלות פרטים לאיזה מחלקה ובנקאי אתם מתבקשים להגיע.

אחרי שאמרנו כל זאת, במדינות בהן השפה המדוברת אינה אנגלית, ואתם לא דוברי השפה, החלק של הטלפון יהיה בזבוז זמן ותצטרכו ממילא להגיע לסניף ולבקש לדבר עם הבנקאי שדובר אנגלית (בדרך כלל יש לפחות אחד בסניף, אבל לא תמיד).

כאשר מגיעים פיזית לבנק לפתוח חשבון, או לבקש לפתוח חשבון, שימו לב לדברים שאתם צריכים בראש ובראשונה: דרכון, אישור רישום בעירייה, חוזה העסקה/אישור לימודים, ויזה (אם יש). אם יש ברשותכם סכום כסף להפקדה (הכוונה לכמה אלפי דולרים/אירו/קורונות וכו'), כדאי להביא איתכם, על מנת להוכיח שיש לכם בסיס כלשהו לפתיחת החשבון. אבל גם כל אלו הם לא ערובה לפתיחת חשבון.

חשוב להגיע מסודרים, נקיים ורעננים בבגדים אלגנטיים. אין צורך ללבוש משהו שנראה לא טבעי עליכם ולא חייבים להגיע בחליפה (אלא אם זו המלתחה הקבועה שלכם), אבל אל תגיעו בשורטס וטי שירט. הרושם לא יהיה מוצלח בכל מדינה בעולם, בלשון המעטה.

סביר להניח שהבנקאי ישאל להשכלתכם, המקצוע שרכשתם, ההכנסות שלכם בעבר, בהווה ובעתיד, מהם הצרכים הפיננסיים שלכם והאם אתם זקוקים לשירותים מסוימים מהבנק. היו ידידותיים וגלויי לב ככל האפשר.

כרטיסי אשראי וכרטיסי דביט

הסבירות שתקבלו כרטיס אשראי כשהבנק לא יודע מי אתם ומאיפה באתם היא נמוכה. קיימת, אבל בהחלט לא נפוצה. עם זאת, מאחר שבעולם מודרני קשה להתקיים רק עם מזומן, כרטיס דביט הוא כרטיס בשימוש נפוץ בעולם (בישראל סוג הכרטיס הזה קיים, אך השימוש בו פחות נפוץ מכרטיס האשראי, אם בכלל).

מה זה כרטיס דביט? בניגוד לכרטיס אשראי, זהו כרטיס שניתן ללא הוכחת יכולת כלכלית בהכרח. בכרטיס דביט אתם יכולים לקנות ולמשוך כסף עד ליתרה החיובית שיש לכם בעו"ש, כלומר בניגוד לכרטיס אשראי ההוצאות שלכם בשליטה, ואין לכם אפשרות לשלם בכרטיס אם אין לכם יתרה חיובית בחשבון.

בהרבה מדינות צריך להוכיח יכולת כיסוי כלכלית של כמה חודשים לפחות על מנת לבקש כרטיס אשראי. אי לכך ובהתאם לזאת, המלצתנו היא לשמור את כרטיס האשראי שהיה לכם בארץ על מנת להימנע מתקריות מביכות (למשל אם אתם רוצים לקנות כרטיס לקולנוע ואין לכם כסף בחשבון).

שימו לב שיש מדינות שבתי העסק בהן גובים עמלה על שימוש בכרטיסי אשראי. מדובר בעיקר על מדינות שהחליטו לחנך את אזרחיהן ותייריהן לאחריות כלכלית.

כתושבי ישראל עליכם לדווח לרשויות המס בישראל על כל הכנסה שיש לכם גם מחוץ לישראל. עם זאת, כל עוד בחשבון הבנק הזר אין לכם הכנסות, אין צורך בכך. יוצא מהכלל הוא ביטוח לאומי: כמהגרים מומלץ לכם לשלם את הביטוח הלאומי במדינת היעד ולהימנע מתשלום ביטוח לאומי כפול במדינות בהן יש לישראל אמנה למניעת כפל תשלום דמי ביטוח. לאחר שתתבססו מחוץ לישראל אנחנו ממליצים לכם לבטל את התושבות הישראלית.

להארות, הערות ועדכונים, אנא פנו אלינו ונעדכן בהקדם. תודה.


Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments