Sign In

Remember Me

הגירה ליפן

הגירה ליפן

יפן היא "ארץ השמש העולה", עם טכנולוגיה מתקדמת והרים מעוררי השתאות. יפן היא מדינה שאם אתה לא מכיר את התרבות שלה, אפשר ללכת לאיבוד. יפן היא מסתורית ושומרת בקנאות על המסורות שלה, אבל מקבלת מעט תושבים חדשים, וחוקי ההגירה אינם מציינים התלהבות יתירה מהגעת מהגרים לתקופה בלתי מוגבלת. ואולי בעצם נתחיל מהסוף – ביפן תמיד תהיו זרים, להבדיל מגרמניה, בריטניה או ארצות הברית.

במאמר זה נסקור את יפן כמדינה, על נתוניה, יתרונותיה וחסרונותיה, כך שתוכלו לקבל תמונה רחבה יותר של המדינה, אם אתם שוקלים להגר אליה. המאמר לא כולל רק "נתונים יבשים", אלא גם אנקדוטות מחיי היומיום ביפן והבחנות שרק מי שגר כאן יכול לספר לכם.

דרכון מדינה – יפן

ביפן, מדינת איים, חיים יותר מ-128 מיליון איש, והיא מאוכלסת בעיקר בערים הגדולות, למרות שיש גם אוכלוסייה לא-מעטה בכפרים. העיר הגדולה ביותר היא טוקיו, בה יש בסביבות 30 מיליון איש. יפן היא מונרכיה חוקתית, והקיסר הוא דמות סמלית בלבד. במדינה יש שלוש זרועות שלטון, כמו בישראל. השפה העיקרית, והכמעט-בלעדית היא יפנית. מבחינת אקלים, יפן היא די מגוונת, ובעוד שברוב המדינה יש אקלים נוח יחסית עד טרופי לעיתים, בצפון מאוד קר בחורף. כמו כן, יפן היא יעד לרעידות אדמה, לעיתים חמורות מאוד, ולפיכך לגלי צונאמי, מאחר שהיא יושבת על אזור מפגש בין לוחות טקטוניים באוקיינוס השקט.

בעיקרון, יפן נחשבת למדינה מאוד מתקדמת ועשירה עם איכות חיים מאוד גבוהה (מבחינה כלכלית, לפחות). היפנים הם עם בעל מוסר עבודה מאוד גבוה, והם מצפים מהזרים לאותו מוסר עבודה. שעות העבודה משתנות בין תחום לתחום, וכנ"ל טווח המשכורות. יוקר המחיה, למשל, דומה מאוד ברוב יפן, והוא מאוד גבוה. דירת חדר בטוקיו, למשל, יכולה לעלות בין 117-120 אלף ין (יותר מאלף דולר אמריקני). עם זאת, לא קשה לזרים להשתלב באיכות החיים משום שהמשכורות שלהם בדרך כלל מאפשרות את זה.
זיהום האוויר במקומות מסוימים הוא גבוה, ויש אנשים רבים המסתובבים עם מסכות מנתחים, על מנת להימנע ככל האפשר ממגע עם הזיהום. מצד שני, הזיהום ביפן אינו חריג משאר המדינות המפותחות באסיה.

הערים המרכזיות ביפן שונות ומגוונות ומיוחדות בדרכן. כך, בטוקיו צפיפות האוכלוסין נראית לעין וקצב החיים מהיר יותר, בקיוטו, שנחשבת למרכז ההיסטורי והתרבותי של המדינה, החיים יותר שקטים ורגועים. אוסקה היא עיר גדולה, אבל אין בה את המתח שקיים בטוקיו. ערים שונות לטיפוסים שונים. לפני כמה עשרות שנים החל באוסקה טרנד של 'מלון קפסולות', שהוא בעצם מלון עם תאים לשינה עבור אלו שאיחרו רכבת או היו צריכים מקום ללילה. הטרנד התפתח וכיום בטוקיו יש כאלו, בעיקר כאלו שירדו מנכסיהם, ששוכרים תא על בסיס חודשי.

בכל הערים המרכזיות ביפן ניתן לנוע באמצעי תחבורה מגוונים ויעילים ביותר – מאוטובוסים, רכבות ועד רכב פרטי (למרות שיפן נותנת העדפה ברורה לתחבורה ציבורית עבור המוני האנשים). ככה נראית שעת העומס בטוקיו:

יפן שמה דגש גדול על חינוך, ובדומה לדרום קוריאה, ההישגיות והתחרותיות בין התלמידים בתיכון הן עצומות. מערכת החינוך היא מצוינת ואין כמעט ילדים שלא מגיעים לתיכון, ולאוניברסיטאות. בתי ספר פרטיים ביפן אינם מעטים, ובדומה לארצות הברית, שכר הלימוד בהם קרוב לשמיים. יש בתי ספר לילדים זרים והם מתפקדים לרוב באנגלית, עם רמה בהם גבוהה מאוד. שכר הלימוד בהתאם, כמובן.

המסורת תופסת מקום מרכזי בחייהם של היפנים, לא רק בתרבות הפנאי, אלא גם בעסקים ובחיי היומיום. כך, לדוגמה, בחברות הכי מצליחות ומתקדמות ביפן, שרוצות לקנות חברות אחרות, יתקיימו בנוסף לדיונים הרשמיים גם דיוני משא ומתן חשאיים ("מתחת לשולחן") בחדרים אחוריים בברים מסורתיים. גיישות אמנם לא קיימות בהמונים ביפן של היום, אבל הן קיימות בעולם התחתון העסקי. ואם כבר נגענו בעולם התחתון, היאקוזה הוא ארגון פשע ששולט במקומות רבים ביפן, אבל באופן אירוני, היפנים תולים בעליית אחוזי הזרים את עליית אחוזי הפשע.

הקהילות הישראליות והיהודיות הפעילות ביותר נמצאות בטוקיו ובאוסקה, אבל יש גם קהילות קטנות במקומות אחרים במדינה. הקהילות תומכות בתושבים חדשים, ואפשר למצוא אותם בפייסבוק, בבלוגים ובאתרים השונים ברחבי הרשת. הישראלים, שבעיקר נמצאים שם על ויזות עבודה, ורק מיעוטם בעלי אזרחות יפנית, מתרכזים גם הם בטוקיו ובאוסקה. אוסקה היא מרכז לעגלות בלתי-חוקיות של ישראלים, והם גם הסיבה העיקרית להחמרת היחס כלפי בקשות ויזה מטעם ישראלים. אנו ממליצים להגיע ליפן רק למטרות עבודה חוקית, ולא לעבוד בצורה בלתי-חוקית בעגלות שמבטיחות המון כסף בתקופה קצרה. הגירוש מיפן לא שווה את זה, תאמינו לנו.

מבחינת ויזות, כפי שמפורט בלינק המצורף, תמיד כדאי לעשות מחקר נוסף מעמיק באינטרנט ו/או להתייעץ עם עורך דין ו/או יועץ הגירה.

מכשולים אפשריים: יפן היא מדינה נפלאה, אבל בעיקר לטיול ולמגורים לתקופות קצרות. גם אם התחתנתם עם יפני או יפנית, תמיד החברה תתייחס אליכם כזרים. גם קצב החיים המהיר, למרות איכות החיים היחסית גבוהה, אינו בהכרח יתרון ביפן. אלו שיקולים ששווה לשקול לפני שעושים החלטה כה חשובה.

אם אתם מוכנים נפשית לעבור את כל המכשולים – לכו על זה!

מידע נוסף:

  • מידע על סוגי הויזות השונות לאלו שאינם אזרחי יפן ניתן למצוא כאן.
  • מידע משגרירות יפן בישראל ניתן למצוא כאן.
  • מידע לגבי קבלת אזרחות יפנית ניתן למצוא כאן.

Subscribe
Notify of

5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
שחר
Guest
3 years ago

האם משפחת ברקאי מתגוררת ביפן פשוט למדתי עם בנם איתי ביסודי ואינני מוצא אותו כרגע ובזמנו נאמר לי שמשפחתו עברה ליפן אשמח לחדש איתו את הקשר אם זה אפשרי אשמח אם תחזירו

ניראל
Guest
4 years ago

טעית המסכות זה לא ביגלל זיהום זה ביגלל אלרגיות / מחלות שיש לאנשים הם לא רוצים שידבקו או יראו אותם חולים או עם אלרגיות ולנסות למנוע אותם

Reply to  ניראל
4 years ago

בהחלט יכול להיות שגם, אבל אנחנו מקבלים מידע מאנשים שונים שגרים ביפן, ואמרו את אותו הדבר.

נאיף
Guest
5 years ago

האם יש כפרים בהרים

Danny
Guest
7 years ago

יפן גם לא מאפשרת להיות בעלי אזרחות כפולה