Sign In

Remember Me

הגירה לגרמניה

הגירה לגרמניה

הגירה של ישראלים לגרמניה לא החלה בשנים האחרונות. כבר עשורים שגרמניה מהווה יעד הגירה לישראלים, אבל הם עשו את זה די ב"שושו". בעשר השנים האחרונות גבר זרם המהגרים והתקשורת החלה להתעניין מי עובר לשם. אין מה להתרשם מהתקשורת הישראלית. הם מחפשים תמידית אחר אטרקציות, וכשאינם מוצאים, הם יוצרים. כך היה עם "סערת המילקי", "השיבה מברלין", "ברלינאים שובו לארץ" וכו'.

במאמר זה נסקור את גרמניה כמדינה, על נתוניה, יתרונותיה וחסרונותיה, כך שתוכלו לקבל תמונה רחבה יותר של גרמניה, אם אתם שוקלים להגר אליה. אלו לא רק "נתונים יבשים", אלא גם אנקדוטות מחי היומיום בגרמניה והבחנות שרק מי שגר בגרמניה יכול לספר לכם.

דרכון מדינה – גרמניה

גרמניה היא מדינה עצומה בגודלה, בכמות האוכלוסייה (יחסית לאירופה), בכלכלה ובמדדים כה רבים נוספים. גרמניה מחולקת ל-16 מדינות והיא רפובליקה פדרלית עם אוכלוסייה של 87 מיליון איש (נכון לסוף 2016). גרמניה אוחדה למדינה אחת בשנת 1990, לאחר שהופרדה רשמית לשתי מדינות בשנת 1949. גרמניה שימשה במשך שנים רבות כפני המלחמה הקרה בין המערב לגוש הסובייטי, ובעיקר החומה שנבנתה בברלין, שנפלה בנובמבר 1989.

השפה העיקרית היא גרמנית, והיא גם השפה אותה מחויבים פקידים בירוקרטיים לדבר עם כל אדם. יש ערים מסוימות בגרמניה בהן התושבים מדברים גם אנגלית (בין היתר ברלין, המבורג ופרנקפורט), אבל כמעט בלתי אפשרי להסתדר בגרמניה רק עם עברית.

מבחינה דמוגרפית, תושבי גרמניה מאמינים במגוון דתות. כמו כן, אתאיזם מאוד נפוץ בגרמניה (בעיקר במזרח גרמניה, אבל לא רק). ברמת העיקרון ניתן לומר כי גרמניה היא מדינה עם סממנים נוצריים, אבל יש אפשרות לקבלת ימי חופשת חג לכל דת (בכל מדינה בגרמניה יש חוקים אחרים לעניין), והיחס על פי חוק, ולרוב בפועל, הוא שווה לכולם. שימו לב שאם אתם מצהירים על עצמכם כבעלי דת מסוימת, חלק מסוים מהמיסים שאתם משלמים הולכים לקהילה הדתית אליה אתם משתייכים. אם אתם מצהירים על עצמכם כחסרי דת במהלך הרישום לעירייה, לא תשלמו את המס המדובר ("מס כנסיה"). אנקדוטה קטנה: בגרמניה אסור להפגין כנגד יהודים, אבל מותר כנגד מדינת ישראל.

האוכלוסייה בגרמניה מזדקנת, ולכן יש פתיחות גדולה למהגרים צעירים, שיקימו משפחות ויילדו ילדים. באופן אירוני משהו, גרמניה משמשת היום כדוגמה לאזור שהחלים במהירות ממלחמות אין ספור והפך להיות סמל לשלום, ולכן לא מדובר רק פתיחות למהגרים – גרמניה היא יעד מועדף על פליטים. משבר הפליטים הגדול האחרון חייב את גרמניה לפעולות מסוימות, שהורידו מפופולריות המפלגה הנוצרית-דמוקרטית שבשלטון הפדרלי (CDU/CSU), אך למרות התדמית שנוצרה בתקשורת הישראלית, אין פגיעה באיכות החיים של הגרמנים, גם לא בשל מיליון פליטים שברחו מסוריה, אפגניסטן ועיראק.

רוב האוכלוסייה בגרמניה תומכת בפתיחות למהגרים ופליטים, אך קיימת עלייה בשנים האחרונות, כמו בכל העולם, של הימין הקיצוני, שיוצא כנגד פליטים ומוסלמים בעיקר. אנקדוטה: יש ישראלים רבים שבחרו להצביע למפלגת AfD (אלטרנטיבה לגרמניה) בשל שנאת מוסלמים. עם זאת, התחזקות משמעותית של הימין הקיצוני לא צפויה להגיע למצב של שליטה במערכות הממשל, מאחר שמערכות החוק במדינה ערוכות לפעול כנגד מפלגות בעלות מדיניות קיצונית, מימין ומשמאל.

גרמניה היא מדינה ידידותית לסביבה ואיכות החיים בה מאוד גבוהה. מערכת התחבורה בגרמניה מתקדמת מאוד והתשתיות (ברוב חלקי המדינה) מצוינות. בנוסף, גרמניה היא מדינה סוציאלית, כך שבין היתר יש תמיכת סעד מצוינת לאזרחי המדינה, ובמידה מסוימת גם לאזרחי האיחוד האירופי (החוקים משתנים תדיר לגבי הנושא הנ"ל). לא מדובר רק בתמיכת סעד – חופשת לידה בתשלום נמשכת כשנה, ונהוג לחלק אותה בין בני הזוג.

מערכת החינוך מצוינת אף היא, אם כי ישראלים רבים טוענים כי היא נוקשה. החינוך הוא אכן חינוך חינם, כל עוד הוא ציבורי. עם זאת, חלק מהגנים ובתי הספר הפרטיים מתוקצבים אף הם על ידי המדינה (בדרך כלל חלקית). אין כיתות אולפן בגרמניה – יש גנים ובתי ספר דו-לשוניים (גרמנית ועוד שפה, אבל כמעט ואין גרמנית-עברית, או רק עברית- ואלו בדרך כלל שייכים למוסדות דתיים/חרדים), אבל הילדים נקלטים יחסית במהירות, בדרך כלל.

האם יש הבדלים בין המדינות בגרמניה?
יש הבדלים משמעותיים בין מדינה למדינה בגרמניה. ברלין אינה כמו כל שאר גרמניה, ומדינת שלזווייג-הולשטיין אינה ברנדנבורג או בוואריה. יש ויכוחים ושינויים בפסגת המדינות העשירות בגרמניה, אבל אין ויכוח על העיר הגדולה הענייה ביותר בגרמניה: ברלין. אחוזי האבטלה גבוהים מאוד, כמו גם אחוז מקבלי קצבות סעד.

מבחינת ויזות, אין הרבה הבדלים בין המדינות השונות בגרמניה, אך תמיד כדאי לעשות מחקר נוסף מעמיק באינטרנט.

מזג האוויר שונה אף הוא. יש חלקים רבים במדינה שהם משופעים בשלג וקור (לרוב), ויש חלקים מישוריים ושטוחים מבחינה גיאוגרפית ש"זוכים" להרבה פחות שלג. הרבה מן הערים מכילות פארקים ויערות, בעוד שהמרחבים הכפריים מציגים ירוק ועוד ירוק בעיניים.

ישנם גם הבדלים בין מזרח ומערב גרמניה. מזרח גרמניה נחשב באופן מסורתי לאזור מפותח פחות, עם פחות מהגרים ויותר "גרמנים", ואף על פי שכבר יותר מעשרים וחמש שנה הממשלה הפדרלית משקיעה מאמצים ניכרים והון ניכר בפיתוח, החלק המזרחי של המדינה נותר מאחור. עם זאת, ערים מזרח-גרמניות רבות, וביניהן דרזדן, פוטסדאם ולייפציג, מהוות בשנים האחרונות יעד משיכה לצעירים שמחפשים דיור זול בתנאים סבירים, ואין להם עניין מיוחד בחיי לילה סוערים כמו בערים הגדולות (למרות שפוטסדאם ידועה בחיי הלילה שלה!). גם ברלין נמצאת במזרח גרמניה, אך כיום כמעט ואין הבדלים בין החלקים המזרחיים והמערביים שלה, כפי שהיה בעבר.

במערב גרמניה נמצאות רוב הערים הגדולות והידועות של גרמניה, כגון המבורג, מינכן ופרנקפורט. עם זאת, בניגוד למחשבה המקובלת, לא כל הגרים במערב-גרמניה פתוחים יותר למהגרים ו/או דוברי אנגלית שוטפת. לכל עיר וכפר, הן במזרח והן במערב, יש את הייחוד שלהם. אם אתם אוהבים שקט וניקיון באזור מיוער, מינכן תוכל להתאים לכם בדיוק כמו פרייבורג. אם אתם עוסקים בפיננסים, המקום המתאים לכם יהיה כנראה פרנקפורט, ואם אתם עוסקים בטכנולוגיית דפוס, דיסלדורף תקרוץ לכם יותר.

מכשולים אפשריים: יש כמה חסרונות בהגירה לגרמניה. תנאי לקבלת חלק מהויזות לגרמניה הוא למידת השפה, ולאנשים רבים זהו מכשול לא קטן. מזג האוויר הוא קר יותר ממה שישראלים רגילים אליו בישראל (עדכון מהשטח: בינואר 2016 היה יום של 22-, ובאוגוסט 2015 היה יום של 40 מעלות. ואין מזגנים. טרו סטורי), ויש הרבה ביקורת על מי שמהגר דווקא לגרמניה, בגלל ההיסטוריה. אם אתם מוכנים נפשית לעבור את כל המכשולים הללו: לכו על זה!

מידע נוסף:

  • מידע על סוגי הויזות השונות לאלו שאינם אזרחי גרמניה ניתן למצוא כאן.
  • מידע מאתר שגרירות גרמניה בישראל ניתן למצוא כאן.
  • מידע לגבי קבלת אזרחות גרמנית ניתן למצוא כאן.
  • הבלוג של ברלנאית – ברלינאית ברמ"ח איברים ומגשימת חלומות

 


Subscribe
Notify of

77 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
שגיא
Guest
7 months ago

מתחיל לחשוב על מעבר משפחתי לגרמניה, אזרחות גרנמית לכל המשפחה
ילדים בגלאי תיכון, חטיבה ויסודי
איך מקילים לילדים את המעבר? מה מצב בתי הספר? כמה קל לילדים ישראלים להסתדר בסביבה כזאת (מה הסיכוי שלהם לחוות אנטישמיות)

אולי
Guest
7 months ago

שנינו בשנות הארבעים + 3.
שוקלים לעבור לגרמניה. בן זוגי דובר גרמנית שוטפת בגלל לימודים שלמד שם. אני לא.
אין לנו דרקונים אירופאים.
אני רוקחת במקצועי ודואגת שלא אמצא עבודה שם בגלל השפה. האם יש באמת ממה לדאוג?

עידן
Guest
Reply to  אולי
7 months ago

עזבי דרקון אירופאי, עדיף פי אלף דרקון סיני. בכלל, הדרקונים האירופאים כמעט נכחדו (thanks dragon-born….) למעט פארתרונקס, אבל בהצלחה לחכות לו שירד מהיי-רות'גאר.
אני עברתי לגרמניה עם דרקון נורדי אבל הוא מוכן לאכול רק תפוחי אדמה והוא מחרבן שלג (כן, אפילו בקיץ!)
ממליץ בחום על דרקון סיני, צמחוני אם את רוצה להתפנק, לאשתי יש כזה והוא מסתפק בקערת אורז אחת ליום, מעביר את הזמן במדיטציה ולוקח ומוציא את הילדים מהגן כל יום (חוץ מבשנת הדרקון כמובן, אבל זה המינוס היחיד)

בהצלחה!

Reply to  עידן
7 months ago

חוש הומור משובח עידן, שמתי לב לשגיאת הכתיב די מהר
מעניין שישנם ישראלים שמתבלבלים בין דרכון לדרקון בכתב, אפשר פשוט לרשום פספורט כולם יבינו מה הכוונה.

מאיה
Guest
11 months ago

היי הייתי שמחה בבקשה לשתי עצות
1 איך מתמודדים עם קור? (כאן בישראל אני כבר קפואה אז זה ממש מדאיג אותי הקטע הזה)
2 איזו עיר יכולה להיות מומלצת למגורים בזול מה שחשוב לי זה תחבורה ציבורית (כנראה קרבה לימודים, כי הבנתי שצריך להיות סט' כדי שתוכל לגור שם כמה שנים) מקום מואר ולא איזה חור מבודד ומפחיד, מקום שאישה לבד יכולה לגור בו אה ולא מעניין אותי חיי לילה . (אה וכמובן דירה נורמלית לא משהו עם עובש)
3 לא אכפת לי עם יש שם אוכלוסיה של זרים או מקומיים

דורון
Guest
Reply to  מאיה
11 months ago

1. בגדים יותר יעילים – תרמיים ומעילים עם פוך, נעליים אטומות, כפפות אטומות, חם צוואר לכיסוי הפנים וכובע גרב. בכללי הבתים באירופה נעימים בהרבה בחורף מהבתים בישראל, כי הם בנויים לקור עם בידוד טוב, גג מתחמם בשמש ומערכת חימום חזקה. זכור לי שכל פעם שהייתי יוצא מהבית בחורף כשביקרתי חברים בגרמניה הייתי מתלבש 10 דקות בגלל ההפרשים הגדולים בין הבפנים לבחוץ. בפנים אפשר להיות עם חולצה דקה. הבעיה הגדולה יותר היא החוסר בשמש ובויטמין די. Winter Blues זאת תופעה אמיתית שקשה למצוא לה פיתרון. 2. בעיקרון יש לא מעט ערים בסדר גודל של לפחות תל אביב בכל מדינה שהן פשוט… Read more »

ערן
Guest
Reply to  מאיה
11 months ago

מנוי לבריכה מחוממת או חדר כושר. אני לא צוחק: צריך לחשוב על איזושהי שגרה שמוציאה אותך מרביצה בבית בחורף ומעלה את המטבוליזם.ביגוד: שיטת השכבות\קילוף. חשוב למצוא בגדים נושמים, למרות שהזיעה היא פחות פקטור באקלים קר אם לא מבצעים אימון מאומץ. לקחת תיק\תרמיל מספיק פונקציונלי.תחב"צ: בגרמניה וגם בהולנד ובארצות נוספות, היא מאוד יעילה. בדיחות על רכבות זה בסדר, העניין הוא מה עושים בהן. הייתי בכנסים שונים וגיליתי שממש אין צורך ללון ליד אתר הכנס\התערוכה, דבר מאוד יקר כשיש כנס בינ"ל בעיר, אפשר ללון במרחק של 20 דקות רכבת בסביבה קצת יותר רגועה. להסתובב בעיר ולבלות, תמיד אפשר אח"כ בערב. יש רכבת… Read more »

Last edited 11 months ago by ערן
מקס
Guest
2 years ago

אני שוקל ללמוד רפואה בגרמניה, אך שמעתי שבעקבות מיליוני הפליטים החדשים שהגיעו למדינה, גרמניה נהפכה למקום פחות בטוח ליהודים. אשמח לחוות דעת.

יואב
Guest
Reply to  מקס
1 year ago

שטויות.

מאור
Guest
2 years ago

אני מעוניין להגר לגרמניה.אשתי מקבלת קיצבת נכות כאן בישראל.וזה מה שיכול אולי להוות מכשול.השאלה היא האם גרמניה כמדינה סוציאלית תהיה מעוניינת לקלוט אותנו כאזרחים ( מוכנים לוותר על האזרחות הישראלית) והאם היא תוכל לקבל בגרמניה קיצבת נכות?

מישל
Guest
Reply to  מאור
2 years ago

אני גם נכה, יש איזה 15 מדינות שיש איתן הסכם של המשך קצבאות, רובן באירופה(חוץ מאחת-אורוגואי, בדרום אמריקה).
גרמניה ממשיכה לתת את אותה הקצבה שאתה או אשתך מקבלים בארץ. יש מדינות שגם אפשר להמשיך לקבל בהן קצבת ילדים, קצבת אימהות, קצבת זקנה, ועוד…

הולנד או שבדיה למשל ממשיכות לתת את כל סוגי הקצבאות לדעתי.

אני גם שוקלת להגר לגרמניה כי נוח לי שממשיכה הקצבה שם עד שאני מתארגנת על עצמי כלכלית ועסקית במדינה.

אלירן דנינו
Guest
Reply to  מאור
1 year ago

כן מכיוון שיש לישראל וגרמניה אמנה סוציאלית

תיקונציק
Guest
3 years ago

מינכן היא במדינת בוואריה שאינה במערב גרמניה.

Reply to  תיקונציק
3 years ago

גיאוגרפית, את/ה צודק/ת. טכנית, בוואריה היתה חלק ממערב גרמניה, ולא ממזרח גרמניה (כשהיתה חלוקה למדינות), ולכן, עד היום, כשמדברים על מזרח ומערב, בוואריה (באיירן) נכנסת למערב.

עינב
Guest
3 years ago

אני מעוניינת לעבור לגרמניה. יש לי אזרחות של האיחוד האירופאי אבל אני מעוניינת להמשיך לעבוד בעבודה הנוכחית שלי בישראל (שמאפשרת לעבוד מהבית). יש המלצה לרואה חשבון שיכול לבדוק את השלכות המיסוי של זה?

יואב
Guest
Reply to  עינב
1 year ago

אם את חיה בגרמניה מעל לחצי שנה במהלך שנת המס, את נחשבת תושבת גרמניה לצורכי חבות מס. את תהיי מחויייבת בהצהרות מס בגרמניה ובתשלום מס גרמני על הכנסותיך, ולא משנה מאיזו מדינה בעולם, כולל ישראל.
חבות המס תיפול עליך גם אם את אזרחית ישראלית בלבד ואף ללא סטטוס קבע כאן

ניקול
Guest
4 years ago

שלום הישראלית יש לי שאלה אני אני רוצה לעזוב ישראל ולחיות גרמניה מה התהלכים

Reply to  ניקול
4 years ago

מידע על סוגי הויזות השונות לאלו שאינם אזרחי גרמניה ניתן למצוא כאן:
https://leaveisrael.com/germany-visa/

Member
5 years ago

תודה רבה על המאמר! אני אמנם לא אוהב את גרמניה ואין לי שום עניין לגור בה, אבל שמחתי מאוד לקרוא את המאמר, חידשת לי הרבה מידע לגבי נושא הפליטים שלא ידעתי קודם, אהבתי שלא הצגת את זה בצורה חד צדדית ונתת נקודת מבט יותר אובייקטיבית.

לדעתי כדאי גם שתרחיב קצת יותר על המכשולים שם, בנוגע למוסר עבודה, מנטליות וכ, זה יכול להיות מעניין

דור
Guest
5 years ago

אהבתי שהזכרתם את העיתונות בישראל כיצד היא "מסולפת" ויוצרת כותרות כגון "סערת המילקי", "השיבה מברלין", ובסופו של דבר אתם לא שונים מהם בכלל… "רוב האוכלוסייה בגרמניה תומכת בפתיחות למהגרים ופליטים, אך קיימת עלייה בשנים האחרונות, כמו בכל העולם, של הימין הקיצוני, שיוצא כנגד פליטים ומוסלמים בעיקר. אנקדוטה: יש ישראלים רבים שבחרו להצביע למפלגת AfD (אלטרנטיבה לגרמניה) בשל שנאת מוסלמים." AFD אינם ימין קיצוני, העיתונות בישראל החליטה שהם קיצוניים וכך גם עיתונים אחרים בעולם שמונעים מאג'נדה פוליטית גרידא. אני חי בגרמניה שלוש שנים, אף פעם לא התענייתי בפוליטקה, גם הקונפליקט הפלסטיני לא השפיעה עלי ממש כשגדלתי בת"א. בגרמניה מעולם לא חוויתי… Read more »

Reply to  דור
5 years ago

אני מאוד שמחה שיש עוד קול לחוויות מגרמניה 🙂 כל אחד ואחת עם התחושות שלהם. אני לא אתחיל כאן ויכוח על AfD, אבל כן חשוב לי לציין כמה עובדות לגבי אירועים אנטישמיים, כביכול, שקרו לאחרונה, ושאני דווקא מכירה את העובדות לא רע בכלל: 1. הנערה לא הלכה עם טלאי צהוב ולא חזרה מבית הספר היהודי. הילדים פשוט התעללו בנערה גרמניה. לא פחות מזעזע בעיניי, אבל לפחות כדאי לספר שהם לא כיוונו אליה כיהודיה (למרות שצהובוני אקסל שפרינגר זעקו בכותרות על היותה יהודיה, שתדע). 2. תקרית הכיפה – לא יודעת אם יצא לך לראות את הוידאו הלא-ערוך של התקרית, כי לי… Read more »

אנונימי
Guest
Reply to  דור
5 years ago

"אפילו באחת המסעדות הפסיקו לתת לי שירות (מסעדה סורית), שאלו אותי מאיזה מדינה אני ועניתי ישראל ושעברתי לגרמניה. ישר כששמעו הפסיקו להתייחס אלי ולתת לי שירות."

ובישראל יותר מפעם פקידים ממשלתיים ונותני שירות בעסקים פרטיים סרבו לתת לי שרות או ממש התנכלו אלי רק בגלל שאני אשכנזי במדינה מזרחית, שעדיין נקראת "ישראל" משום מה.
בכל מקום יש פלוסים ומינוסים והם שונים מאדם לאדם. אתה רק צריך למצוא מה הכי מתאים לך.

Flying Dutchman
Guest
Reply to  דור
5 years ago

תענוג לקרוא. אשריך שזו היא הרגשתך. וכמו שאמרתם, התקשורת בארץ, וגם בעולם, מעוותת דברים ואף פעם אי אפשר לדעת למה להאמין. יש קבוצה בפייסבוק שנקראת "חי בגרמניה", שאולי אנשים פה מכירים אותה, וגם שם אנשים טוענים שבגרמניה טוב והיא עדיין יעד כדאי עבור ישראלים ובכלל, למרות שגם שם יש מדי פעם אזכורים בנושא אנטישמיות. למשל, היה שם דיון על שכירת דירות בגרמניה וכמה כתבו שלא רצו להשכיר להם דירה בגלל שהם ישראלים וגם על חלק מהאירועים שציינת, כמו האירוע של הכיפה בברלין. טענו בין השאר שהטיפול של המשטרה בפשעי שנאה מצד מהגרים לוקה בחסר ובאוזלת יד. אבל אל לנו לשכוח… Read more »