לאחרונה נשמעים קולות הקוראים לאפשר הצבעה של ישראלים המתגוררים בחו"ל, בבחירות לכנסת. בין יתר הנימוקים עולה גם נימוק המיסוי. העיקרון ידוע בכינויו: "אין מיסוי ללא ייצוג" no taxation without representation – סיסמה פוליטית שמקורה במהפכה האמריקאית.
השימוש בנימוק זה איננו חדש. המיסוי בישראל איננו טריטוריאלי אלא פרסונלי. מי שלא ניתק תושבות בישראל יצטרך לשלם בה מיסים ודמי ביטוח לאומי גם אם הוא עובד בחו"ל. מי שמבקשים לאפשר לישראלים להצביע בבחירות, טוענים בין היתר כי לא סביר שלצורך תשלום מיסים – מדינת ישראל קובעת היכן נמצא "מרכז החיים" של ישראלים, אבל כאשר מדובר בהצבעה בבחירות, היא טוענת שאי אפשר לקבוע את מרכז החיים.
מס ההכנסה הישראלי בדרך כלל גבוה יותר (לא במקרה של קנדה, אבל זה סיפור לפוסט אחר) ולכן ישראלי המשלם מס הכנסה בארצות הברית (למשל), ייתכן שיחויב בהשלמת תשלום לשיעור המס המקובל בישראל עבור אותה הכנסה. תושבי ישראל ששוהים בחו"ל בשנת שבתון, שליחים של חברות ישראליות וכן סטודנטים ופוסט-דוקטורנטים נחשבים כמעט תמיד כמי שמרכז חייהם בישראל, וככאלה הם חייבים בתשלום מס הכנסה על הכנסותיהם בחו"ל, וכן בדמי ביטוח לאומי.
"מיסוי ללא ייצוג הינו עריצות" – כך מצטטים המחייבים את זכות ההצבעה בחו"ל את אבות המהפיכה האמריקנית, וכמובן קיימים נימוקים נוספים בעניין זה.
אני רוצה להעלות טיעון נגדי. אני מתנגד למתן זכות הצבעה לישראלים בחו"ל, מכיוון שהיא תעשה להם עוול.
ישראלי שנמצא בחו"ל זוכה במנה של שלוות נפש. מי שלא יכול לממש אפשרות כזו גם אם היה רוצה, זוכה בעוד איזושהי מנת שלווה – כזו שבמידה מסוימת, היתה נמנעת אם אפשרות ההצבעה היתה קיימת.
בביתי השעה היא כעת עשר בערב. אני מתכוון לקחת עוד חצי שוט של ויסקי, לצחצח שיניים וללכת לישון. החדשות הקנדיות מעניינות אותי! אבל אפשר לקרוא אותן גם מחר. האירועים אינם מתנהלים בקצב של זירת-קורידה.
לגבי עבודה, אף אחד לא יתקשר אלי בערב בענייני עבודה (לפני כמה שבועות הייתי בארץ ונכנסתי למשרדי החברה שעבדתי בה בעבר, לאסוף כמה דברים שהשארתי. אחר כך הם התקשרו למעסיק הקנדי שלי ושאלו אם אפשר להעלות אותי לישיבה משותפת. התשובה היתה: "אנחנו חושבים שלא הבנתם את הקונספט של חופש!").
זכיתי בשלווה ביושר, שילמתי עבורה בעשרות שנים של מתח בלתי פוסק, חדשות מתפרצות, טוקבקים וריאיונות, אותות פתיחה של מהדורות חדשות, קריינים המבשרים בטון מקפיא על אירועים שאין כאן המקום להזכירם.
ונכון – אני עדיין משלם דמי ביטוח לאומי בישראל, טרם בדקתי את הבטי האמנה בין שתי המדינות. אבל אין לי סימפטיה לטיעון לפיו אני צריך לרצות להצביע כי שילמתי עבור זה. לי, זה מזכיר יותר את הרציונל לפיו אצטרך לאכול את הדגים *וגם* לשלם עבורם.
אל תעניקו לי אפשרות לבחור לכנסת ישראל. יש סיבות טובות שבגללן אני כאן. הבחירות שלי, כבר נעשו. תנו לשחרר.
לכתיבה שלך יש אופי ואני תמיד נהנה לקרוא את המאמרים והרעיונות שלך. זה עוד נושא שלא ממש התעמקתי בו, אבל אם אני חושב באופן שטחי הייתי שמח אילו הייתי יכול להצביע בעודי מתגורר בחו"ל. קודם כל, זה יאזן את הטאליבנים היהודים שטסים במיוחד לישראל ומצביעים "יהדות התורה", להם יש את הלהט לטוס לישראל מה שאין לרוב החילונים שרוצים לשכוח את ישראל, בעוד שלחרדים יש קשר מיסטי לארץ הקודש ובעיקר הרבה תמיכות ממשלתיות שחבל להפסיד… אבל אני שואל: למה בכלל לשלם מס? מס הוא פשע. אילו (אני יודע שזה לא יקרה, אז לשם הדיון) היית מבקש ממני לתרום לטיפחו של השביל… Read more »
תודה על תגובתך, ותודה על האכסניה.. לפעמים נדמה שלא פחות חשוב מ- מה דעתך, חשוב לדון בדברים באופן אינטליגנטי ולהעלות רעיונות חדשים. אם זה מה שהצלחתי לעשות – שמע, ארים את הכוס הבאה לכבוד זה. א-פרופו שביל: מחר אשתתף בפעילות התנדבותית שתתקיים בקטע של שביל החוף המזרחי – East Coast Trail בערך שעה נסיעה דרומה מסנט ג'ונס – https://goo.gl/maps/sQcEyQn6SmSycoCJ6 נעשה קצת נקיונות, ננקה את השביל מענפים שנפלו עליו, נשקם שאריות של מדורות. הנסיעה לאיזור נמשכה מעל שלוש שעות. הלינה, כי לא רציתי לקום בארבע בבוקר, עלתה לי קצת יותר מאותם חמישים דולר שהזכרת. ותמורת זאת אעבוד חינם… אבל יהיה כיף.… Read more »
מהפוסט שלך אולי שווא לדבר על ההפוך: אם אני לא רשאי להצביע לכנסת בישראל, אז למה אני צריך לשלם מס ישראלי?
תודה על התגובה,
השאלה שהעלית, יותר מלגיטימית. נדמה לי שהצגתי את הטיעון הזה.
אני העליתי את הדיון מנקודת המבט המאוד פרטית שלי, שאומרת שמבחינתי, האפשרות להצביע בבחירות ישראליות, היא פחות זכות או נכס, או איזושהי משאת נפש, ויותר מעמסה רגשית. נדמה לי שאני לא היחיד שמרגיש כך.
ברור. אבל יותר קשה לוותר על זה ולשכוח (רגשית), כשהממשלה הישראלית מזכירה לך את קיומה בצורת מס, שאתה בהחלט מרגיש כשיורד לך מהכיס.
אז, אתה מתחיל לשאול שאלות כמו "למה אני צריך לשלם את זה?", או "מה אני מקבל תמורת הקנס הזה?"
תודה על התגובה, אני מזהה בה כמה שאלות וברשותך אפריד ביניהן. שאלה אחת עוסקת בעצם קיומם של מיסים, גובהם וההצדקות לקיומם – ככל שישנן. גם אז – צריך להבחין באילו מיסים מדובר? יש מס עקיף (למשל מע"מ) ויש מס ישיר (למשל מס הכנסה). נקודה מעניינת שלא עוסקים בה לטעמי היא, האופן שבו מצד אחד מתלוננים על היקף המיסוי בישראל, אבל כשבאים לטפל בזה (כלומר להוריד מיסים) מורידים רק את המיסוי הישיר, בעוד ישראל מצטיינת בשיעור מיסוי עקיף הגבוה בעולם. מס עקיף הוא מס שאין דרך שלא לשלם אותו, ומבחינה זו הוא משול למס גולגולת. שאלה שניה היא מה עושים בכסף,… Read more »
וזה תקף מבחינתך ,בעיקר המשפט האחרון שכתבת בכל מדינה? חוץ מאשר המונופול על אלימות של המדינה, כן יש עניין אידאולוגי ו-פוליטי עד כמה מיסים בצורה כזאת או אחרת לקחת ממך בכך או אחרת.
אני יותר ממסכים איתך, המס שאזרחי ישראל (והרבה אזרחים ממדינות אחרות) משלמים הוא כסף אבוד. וכל מנגנון המס מעוות בכך שהוא מעניש את היצרן (העשיר) באמצעות מס גבוה, ומתגמל את הבטלן (העני) באמצעות מס נמוך. לכן, מס צריך להיות אחיד לכולם ללא קשר לרמת הכנסתם. אם כבר מס, אז מס גולגולת (תשלום זהה לכולם) או מס אחיד של 5% בלבד (במקום 50% כיום) יאפשר למדינה לקיים את חובתה לשמור על זכויות האדם, ולא להתערב בעניינים אחרים – לא חינוך, לא בריאות, לא תעסוקה או רווחה, לא תקשורת, מדע או ספורט. 5% מס בלבד, היא רמה שמעודדת אנשים לשלם ברצון ולא… Read more »