וובכן, נשאלתי זאת רבות בעבר.
אני חושבת שזה ענין של רצון.
מכיוון שאין לי אזרחות זרה ואין לי אפשרות להוציא דרכון אירופאי, רוב האנשים יחשבו שזה נובע מחוסר ברירה
להחליט שאני מגיעה ללמוד במדינה שבה אני לא אצטרך לשלם שכר לימוד, עם או בלי אזרחות.
אבל בפועל זה לא עובד ככה כי המצב הרבה יותר מורכב.
בגרמניה יש מגוון אוניברסיטאות ציבוריות שמאפשרות לימודים בחינם בתנאים מסויימים (או יותר נכון תחת דמי הרשמה מאוד מאוד מינימליים של 300-400 יורו שכוללים הרשמה לאגודת הסטודנטים, שימוש חופשי בכל מתקני האוניברסיטה, כרטיס נסיעה מלא לתחבורה הציבורית ועוד שלל הטבות).
מן הסתם חלק מהתנאים זה לעמוד בדרישות האוניברסיטה מבחינת ציונים וכו', פחות מעניין.
אבל מה שמעניין זה שרוב תוכניות הלימודים הן בגרמנית ואם רוצים להתקבל לאוניברסיטה צריך לעבור
מבחן שפה שנקרא TestDaf והוא בעצם קובע, לפעמים יותר מהציון עצמו, אם יש בכלל על מה לדבר מבחינת האוניברסיטה.
זה בערך כמו Ielts או Toefl במדינות דוברות אנגלית, רק שגרמנית זאת שפה יותר קשה שבדר"כ לומדים בהרבה פחות
זמן (משהו כמו שנה להגיע לרמה אוניברסיטאית.. פלוס מינוס), וזה גם בדר"כ לא מכין בצורה מספקת לאוניברסיטה.
זא"מ שזה רק מבחן שנועד לקבוע אם יש לי רמה מספקת כדי להתקבל, אבל מה עם ללמוד?
פה האירוניה.
גרמניה היא מדינת רווחה, האזרחים משלמים מיסים מאוד גבוהים כדי לקבל את מה שהם רוצים, שזה לרוב שקט ושלווה והרבה חופש ושמש.
זה דיי מתמצה בזה..
סתם, אבל ברצינות. ענין הסדר והבירוקרטיה שולטים פה בהכל, ואפשר לראות את זה בכל אספקט בחיים.
בגדול, גרמניה פועלת בשיטת תן וקח – אני אשקיע את השנים היפות שלי בשביל ללמוד גרמנית, כמה זמן שיקח,
כמה שצריך לשלם, בתמורה המדינה מוכנה לספק לי לימודים חינם, בתנאי שהתקבלתי. קאשבאק.
גרמניה מציגה מדיניות רווחה מאוד טובה ויעילה לאזרחים, ובדר"כ גם התושבים נהנים מזה לא מעט.
במידה ואני בוחרת להישאר בגרמניה גם אחרי הלימודים ולחפש עבודה, המדינה יותר מעוזרת לי למצוא, ולמעשה סוג של מחפשת בשבילי אם בחרתי להיעזר ב"לשכת העבודה" הגרמנית. זה משהו שנפוץ עבור אזרחים אבל לא בכל מדינה אפשר למצוא שירות כזה עבור מהגרים.
אז כמו שאמרתי, רצון.
אם גרמניה מוכנה לתת לי אפשרות לבנות בה את החיים שלי בצורה נוחה, שתהיה טובה לי גם לכיס וגם לנפש, למה לא?
אני מוכנה להשקיע.
בישראל הסיפור הזה של הלימודים כ"כ לא משתלם, העדפתי לעבור לפה וללמוד בשפה שבחיים לא למדתי, בטח לא דיברתי בה. זה אומר הרבה. בעיקר על ישראל.
כרגע אני בשלב לימוד השפה, לומדת גרמנית כבר כמה חודשים, נהנת, מכירה אנשים חדשים, ועושה גם דברים פחות כיפיים כמו להגיש בקשה להתקבל לאוניברסיטה. אז כמובן שאני גם בתקופת מבחנים ארוכה ופחות מלבבת.
לסיכום, אני רק רוצה לומר לכל מי שקורא פה ואולי מתלבט, או למי שכבר אחרי שלב ההתלבטות ומחפש,
אל תתיאשו!
אני יודעת כמה מתיש זה יכול להיות.
כשחשבתי על הנוחות היחסית לכאורה שישראל נותנת לי בענין הלימודים היה לי הכי קל לוותר על כל הרעיון ולומר שאולי
חרא לגור פה, אבל לאן כבר יש לי ללכת?
אז לא. זה לא נכון. אם אני- שאין לי אזרחות זרה, חסכתי לבד את כל מה שיש לי, לא נעזרת באף גורם וכנראה שיעבור
עוד זמן עד שאוכל להחשיב את עצמי ליותר מסתם כח עבודה זול, אם אני עשיתי את הצעד הזה, כנראה שכל אחד יכול.
זה רק ענין של מאמץ. אם אתם מוכנים להשקיע, זה יחזור אליכם. ובגדול.
היי ספיר, אומנם באיחור של 4 שנים אבל אשמח לשאול אותך כמה שאלות לגבי מה שכתבת בפוסט. איך ניתן ליצור איתך קשר?
מאמר מעניין שקראתי בהארץ, מתוך הבלוג של ליזה רוזובסקי, על מהגרת ישראלית וחוויותיה עם מערכת החינוך הגרמנית. אני יכול לסכם את המאמר הזה במשפט אחד: ברומא תהיה רומאי.
https://www.haaretz.co.il/blogs/lizarozovsky/BLOG-1.6152775
המאמר הזה נגע מאוד לליבי, ומסתבר שאני לא היחיד. בתקופה שגרתי בפרנקפורט הייתי צריך לגשת לעירייה מספר פעמים בשביל סידורי התושבות ובכל הפעמים ללא יוצא מהכלל, הפקידות שישבו מולי דיברו גרמנית והמשפט היחיד שהן אמרו באנגלית "אם אתה לא מדבר גרמנית, אז תבוא עם מתורגמן". פעם אחת מאוד התרגזתי, אמרתי לה שאני יודע שהיא מבינה אותי, והיא סתם מטרטרת אותי, הוספתי שאני לא "מהגר" רגיל שאתם "הגרמנים" צריכים לחנך. הגעתי לכאן לתקופה קצרה בשביל עסק שהיה רשום בגרמניה, ואין לי כוונה ללמוד גרמנית, אני לא רוצה לחיות במדינה הזאת ואני בעצם מכניס כסף לגרמניה – רק אז וזו הייתה הפעם… Read more »
מצד אחד, זה נכון. כל מי שמהגר, לא חשוב לאן, חלה עליו החובה לדעת את שפת המקום לפחות ברמה בסיסית שמאפשרת תקשורת. במקרה של הגברת הנכבדה במאמר, היא רצתה לרשום את הבת שלה לבית ספר גרמני וזה הגיוני שחוסר ידיעת השפה תהווה מכשול הן לילדה והן לבית הספר. מהמאמר נראה שהיא רוצה שהמערכת תתגמש לטובתה, מה שכנראה בגרמניה לא עובד, היות וחוקים הם חוקים ונהלים הם נהלים נקודה. אז מצד אחד זה הגיוני לגמרי שמהגרים המעוניינים להשתקע במדינה זרה יטרחו וילמדו את השפה על מנת להשתלב, כי אחרת אין שום טעם בהגירה. מצד שני, גם הגישה של הגרמנים נראית מעט… Read more »
אני מציעה להנמיך את הלהבות, בעיקר כשאתם לא יודעים איך מתנהלת המערכת כאן. הרשו לי להתחיל בפליטים. הפליטים *מחויבים* ללמוד גרמנית כחלק מתנאי הויזה שלהם. אם הם לא מגיעים לרמת הגרמנית הדרושה בתוך זמן מסוים, יש סנקציות על פריבילגיות אחרות שהם מקבלים. יתירה מזאת, כל הכשרה מקצועית שפליטים מקבלים בשביל להשתלב בחברה הגרמנית היא בגרמנית, כך שאין להם ברירה. שנית, שירות הלקוחות בגרמניה הוא מזעזע, ולא רק לזרים. גם דוברי גרמנית שוטפת, שנולדו בגרמניה וחיים בה כל חייהם מקבלים שירות לקוחות גרוע, במיוחד ממוקדי השירות הטלפוניים. זה לא משהו שמכוון כלפי זרים שלא יודעים אנגלית. מה שכן, יש קווי שירות… Read more »
ברלינאית יקרה, על מה לטענתך אני מלין? יכול להיות שלא הבנת את דברי כראוי. אם תואילי לקרוא שוב את מה שכתבתי, תביני שאני איתך באותה דיעה, שבשביל להגר צריך ללמוד את השפה ולהשתלב בחברה המקומית. לגבי "שנאת זרים", אני אישית לא טענתי ולא קבעתי נחרצות אף פעם שהגרמנים שונאים זרים. יש כאלה ויש כאלה. אני רק הזכרתי את הישראלית ההיא שסיפרה על החוויות האישיות שלה משהותה בגרמניה והיא סיפרה ששירות הלקוחות בגרמניה הוא זוועתי, בעיקר לזרים שלא דוברים את השפה. וכששומעים סיפור כזה זה יוצר רושם, אולי מוטעה, שכאילו הגרמנים לא אוהבים זרים. אני למשל, כמו שציינתי קודם, לא חושב… Read more »
לחלוטין הבנתי את תגובתך. התגובה שלי לא יועדה לך, אלא לאחרים שחושבים כמו כותבת המאמר ב'הארץ' (שהובא באחת התגובות). אני כותבת תמיד בגוף רבים, אל תיקח אישית. אני מניחה שיבואו עוד אחרי מי שהגיב ויראו את זה, אז אני מראש כותבת באופן כללי 🙂
ברור שזכותם של הגרמנים לדבר גרמנית (ולא אנגלית). אילו הייתי מחוקק גרמני, הייתי עושה אותו הדבר עם תוספת קטנה = שיקול דעת מותר. אבל הפקיד יכול היה להפעיל שיקול דעת במידת הצורך, הגרמנים לא עשו לי טובה שגרתי שם, אני לא הייתי פליט שמוצץ כסף ממשלם המסים, חי על חשבונו ומתעב כל מה שזר ושונה ממני (כמו אותם ערבים מוסלמים שחיכו מחוץ למועדוני גייז וקיללו את האנשים). היהפך, אני הכנסתי כסף לגרמניה. גרמניה הפכה להיות טיפה יותר "עשירה" בזכותי. במקרה שלי הפקידה הייתה יכולה להבין שאין סיבה בעולם שאלמד גרמנית ולעבור לאנגלית, בסוף היא עשתה את זה. נכון, אילו הייתי… Read more »
הויכוח בינינו עקר ונמשך שנים כבר 🙂
רק לציין שיש ישראלים שמוצצים את כספי משלם המיסים בגרמניה לא פחות מהפליטים.
יש גם את החרדים בלונדון (ובריטניה בכלל) שמנצלים את מערכת הרווחה, יש גם בגרמניה כמובן, אבל במספרים מוחלטים 'היהודים/ישראלים' הנצלנים קטנים בהרבה ממילוני המהגרים המוסלמים/ערבים שמכבידים מאוד על מערכת הרווחה.
בדיוק הסיבה שאני בתהליך ךעבור לשם גם, וגם אסתטיקה אירופאית,
זה מה שטוב בגרמניה (ואולי גם זה מה שרע במובן מסוים), שהיא מדינת רווחה עם ביטחון תעסוקתי כי שם יש הרבה עבודה, הלימודים חינמיים לאזרחים ושם אפשר לחיות חיים נורמליים. אני רק מקווה שזה יישאר ככה…
במובן מסויים רע ?
כן כי יש מהגרים שמגיעים לגרמניה בדיוק מאותן סיבות שבגללן מהגרים ישראלים מגיעים והמהגרים האלה מנצלים את המערכת ועושים בעיות, כפי שוודאי ידוע לך. אני כמובן לא מכליל ולא בא להגיד שכל המהגרים והפליטים למיניהם הם נצלנים וטרוריסטים אבל ביניהם יש לא מעט, ולא רק בגרמניה. וזה מה שהופך את היתרונות של גרמניה לחסרונות כי ככה היא מושכת אליה לא רק אנשים טובים אלא גם הרבה דרעק.
מסכימה איתך לחלוטין
היי ספיר. תודה על הפוסט די הקלת לי על הלב הייתי אומר חח.אני כרגע לפני צבא כאן בארץ ואני באמת לא רואה את עצמי חי את כל חיי בישראל.הייתי בגרמניה מס פעמים ותאמת הרגשתי שלשם אני שייך.תמיד הרגשתי שאני לא מתאים מהבחינה המנטלית של הישראלים למרות שנולדתי בארץ וברגע שהגעתי לגרמניה והרגשתי את האווירה,ראיתי את האנשים ואת המקומות היפים וכל האיכות חיים הבנתי שזה מה שאני צריך.אשמח אם תסבירי לי מה השלבים שצריך לעבור כדי לעבור לברלין ללמוד את השפה,לשכור דירה וגם כל העניין הקשור לויזה לימודי שפה.הבנתי גם שיש משהו בבנק שאני מפקיד 8 אלף יורו וכל חודש משתחרר… Read more »
תשלח הודעה לאימייל
אני נודע בקרוב לשם ללמוד
תודה
יואו שוב אני מרגישה שאני רשמתי את זה !! אומייאגד. אותו דבר בצרפת, רק שזה בצרפתית ויש שתי סוגים של מבחני שפה שאפשר לעבור, אני בדיוק התכוונתי לרשום כתבה על איך זה ללמוד בצרפת חח הקדמת תרופה למכה. רק בצרפת אני לא יודעת אם המדינה עוזרת למצוא עבודה, והאמת דיי קשה פה למצוא עבודה וזה הפאק כאן … אין לך מושג כמה גרמנית זאת שפה שימושית, מסתבר שבחלק מהתארים בצרפת צריך להראות ידיעה בגרמנית וזה גם פלוס ענק בקורות חיים כאן, וגם בלי קשר שאני מתה על השפה הזאת אני גם לומדת גרמנית בזמני הפנוי חח. רק בניגוד לגרמניה בצרפת… Read more »
חח בגרמניה ביטוח פרטי לסטודנטים הוא 30 אירו לחודש. הכי בקטנה 🙂
כל כך צודקת. אני, כמובן 🙂 מסכימה עם כל מילה…