אני הולך לכתוב כאן דברים קשים ולא נעימים לקריאה. מי שיש לו בטן רגישה, או שחושב שעדיף לדחות טקסטים בשלב הזה ולהתרכז בהכרעה – מוזמן להפסיק לקרוא.
אבל האמת צריכה להיאמר. והאמת היא – וכך חשבתי גם תוך כדי האירועים באותה שבת איומה ונוראה של ה-7 באוקטובר – שמדינת ישראל ניצחה. אבל הציבור הישראלי – כל אחד ואחד ממנו – הפסיד. וכל זאת מבלי קשר בכלל לתוצאת המלחמה בעזה.
המדינה, כמדינה, ניצחה. הצידוק המוסרי והערכי להעצים את כוחה של מדינת ישראל זכה לתמיכה ציבורית חסרת תקדים לפחות ב-50 השנים האחרונות. מבלי שהבנתם – המדינה, על זרועותיה ושלוחותיה, נמצאת באחד מרגעי השיא שלה מאז הקמתה. הציבור הישראלי מאוחד סביבה. ההירתמות לטובתה חוצת מגזרים. מאות אלפי אבות לילדים קטנים עולים על מדים ירוקים ושרים במעגלים לכבודה (רגע לפני שהם יוצאים למשימת התאבדות עבורה). המדינה השיגה את מטרות המבצע בעזה. והיופי בכל הסיפור הזה – מבחינתה – הוא שהמטרות הושגו עוד לפני שצה"ל הזניק F16 אחד.
לא רק זאת, אלא שמעבר להעצמת כוחה של מדינת ישראל, התווסף לארסנל הכלים שלה יצר נקם טרי. היצר הזה מוכוון כלפי גופים גדולים יותר מאשר החמאס בעזה. ביניהם חיזבאללה, איראן, רוסיה ועוד. גופים אלו אינם ברי הכרעה ולא יהיו ברי הכרעה דורות קדימה. ולכן האתוס של מדינת ישראל קיבל נופך נקמה נוסף וחדש, שיוכוון אל עבר מלחמת העולם העתידית שבוא תבוא – כנגד ציר רשע איום ונורא. הדבר יחזק לא רק את מבנה המדינה כמדינה, אלא בעיקר את היות המדינה מיליטריסטית, אוטוקרטית ופשיסטית. והכל? למרבה מזלה של המדינה – מתוקף צידוק מוסרי מאין כמוהו – שואה שניה שזה עתה התרחשה עלינו.
עכשיו, שלא תבינו לא נכון, אין בי גרם ביקורת כלפי מי שרואה עצמו – בבורותו – חלק מן הציבור הישראלי על כך שהוא מעצים את כוחה של המדינה. האירועים שחווה הם מבחינה אובייקטיבית בלתי נסבלים, וקשה מאוד להכילם. ומי שרואה עצמו משתייך למקום הזה (מסיבותיו המטומטמות ככל שיהיו), בהחלט צריך לקבל בהכנעה את העצמת כוח המדינה. אין לו ברירה אחרת.
אבל, וזה אבל גדול מאוד, כל ניצחון של מדינת ישראל, הוא הפסד של האזרחים שלה. כל העצמה של המדינה – משמעה בהכרח החלשה של האזרח. הציבור הישראלי הגיע בלי ידיים ורגליים למלחמה הזאת – אחרי עשרות שנים של בזיזה ורמיסת זכויותיו – ועכשיו הוא יישאר גם בלי הראש. בשל בורות אנושית, קולקטיביזם אידיוטי להחריד ותעמולה ארסית של אנשים מרושעים, הציבור הישראלי לא היה ברצינות בן חורין אבל עכשיו גם לא יהיה יותר בן חורין באמת בעשרות השנים הקרובות. הוא יישאב למלחמה פנימית, ויכוחים, הפגנות, ריבים, ובינתיים – בטיפשותו – יוסיף וידלל את זכויות הפרט של עצמו. ימשיך להקריב את חייו, זמנו וחירותו לטובת מטרה נעלה מדומיינת שלא רק שלעולם לא תושג, אלא גם – מבלי שהוא מרגיש – הולכת ומתרחקת מיום ליום.
ובמישור הפוליטי: הליכוד יהיה חזק יותר מאי פעם. נתניהו – האב והבן – ישבו על כס ראש ממשלת ישראל שנים קדימה. מפלגות הימין, על כל צורותיהן, יתחזקו בצורה חסרת תקדים. המשיחיסטים והדתיים יעלו בכוחם. וכל ביטוי ליברלי, קטן שבקטנים, אם לא יוצא מחוץ לחוק, יוסר מהזירה הפוליטית מחמת מיאוס. אף אחד לא ידבר על חירויות פרט. אף אחד לא יעז לצמצם את כוח הממשלה. אף אחד לא יפצה פיו לעבר קריאה לצבא מקצועי. איש לא ידמיין שהפיתרון לכל הצרות שלנו – כולן ללא יוצא מהכלל – הוא פחות כוח למדינה.
ולכן, המסקנה היחידה היא שהציבור הישראלי – אם היה לו שכל – היה עושה, סוף סוף, את מה שבאמת היה הכי פחות משרת את אוייביו: היה קם ועוזב. הולך מכאן. משאיר את חבל הארץ המכוער, המהביל והחם הזה להיכבש על-ידי ציבור בור, קולקטיביסטי ומוטרף דעת אחר, שהיה תופס את מקומה של ישראל, ונלחם בכל השכונה באותה נחישות מטומטמת, עד אשר היה מתפכח ועוזב גם הוא. וחוזר חלילה.
ולמען הנוחות מצרף את המדריך לתגובות בפוסטים שלי: 1) ניתן להגיב כל תגובה שרוצים. אין צנזורה ואין מגבלה על כל טקסט שתעלו (למעט חרבושי אותיות או פוסטים הונאה שמגייסים כסף לעוקץ ניגרי). עם זאת, מסיבות טכניות של אופן התגובות באתר – יש לאשר ידנית כל תגובה. מי שמוסמך לאשר ידנית הוא כותב הפוסט (אני) או סופר אדמין (הישראלי הנודד). על מנת לאשר תגובה צריך ידנית לאשר אותה ולכן יתכן שתגובה שכתבתם בפוסט לא הופיעה והיא ממתינה לאישור. תמתינו בסבלנות ואדאג שהיא תעלה. 2) אשתדל להתייחס לתגובות, אך אתייחס לתגובות ענייניות בלבד. תגובות שמופנות כלפיי באופן אישי או תגובות מסוג וואטאבאוטיזם… Read more »
כמעט אף פעם לא ראיתי שמישהו שואל את השאלות: – למה ישראל הוקמה היכן שהיא הוקמה? -את מי זה בדיוק משרת? המיקום הנוכחי של ישראל הוא חסר כל ערך הן כלכלי (כמעט שום משאבי טבע) והן גיאו- פוליטי (מדינה יחידה מוקפת במאות מיליוני מוסלמים מכל הצדדים עם נוף לים). גם למדינות שיש איתן "שלום"- זהו שלום של בואו לא נעשה מלחמה ולא שלום אמיתי (שלום שהושג במחיר עשרות אלפי הרוגים). לראייה ההפגנות בירדן ובמצרים במלחמה הנוכחית. מאז הקמתה ישראל היא קולונייה אמריקאית במזרח התיכון, שמטרתה לשרת וליישם אינטרסים אמריקאים, היא 100% ממומנת ע"י ארה"ב ולא יכולה לשרוד דקה בלעדיה. הסיוע… Read more »
אנחנו חלוקים, בעיניי ישראל הפסידה בגדול. איך היא ניצחה או תנצח עם מעל לאלף נרצחים ומאות שבויים? אל פי אמות המידה הישראליות – הפסדנו בענק. גם הריסת בתים מנקמה לא תסייע, להיפך.
רגע, אני לא מבין את הטענה המרכזית: יותר חירות וקפיטליזם היו מונעים את המצב הזה? פחות כוח למדינה היה בהכרח הופך את ישראל לחסונה יותר מבחינה בטחונית? אני סבור שהמגורים ב-"שכונה" הזאת מעולם לא יכלו להוביל למציאות אחרת, ואם כבר העובדה שההרתעה של ישראל (אוקיי, אמריקה) החזיקה מעמד עד עכשיו היא בפני עצמה סוג של נס. עוד לא הגיעו ל-10 מיליון איש וכבר מצויים במצב של פיצוץ אוכלוסין, ומספר החיילים שנגזר מאוכלוסיה כזו לא מספיק יותר להחזיק את כל הגזרות שישראל "מתחזקת" (וראה זה פלא, האמריקאים שולחים כוחות לטובת החזית הצפונית). אפשר להתווכח על בחירות מסויימות (פוליטיות, כלכליות, מדיניות) שנעשו… Read more »
קפיטליזם וחירות הם תנאי לחברה משגשגת ועשירה. חברה כזו היתה מקבלת החלטות מהראש ולא לפי צרכים אישיים אינטרסנטים של מנהיגים מושחתים. לא היה יוצא כל תקציב מדינתי שאינו נועד לביטחון ושמירה על חירויות הפרט. בחברה כזו אין נפוטיזם ויש מריטוקרטיה כלומר שאנשים ראויים והם בלבד נבחרים לתפקידים על בסיס כישוריהם. ומתקיימת מסורת של לקיחת אחריות אישית וכלכלית על כשלונות. ויש לזכור שאחריות כלכלית היא כנראה הדבר הכי מרכזי שמניע אנשים. תחת האיומים על ישראל חברה קפיטליסטית היתה משקיעה בצבא פרטי ומקצועי עם הנשק המתקדם ביותר ועם כוח האדם המיומן ביותר. לא היה חסר כוח אדם, אם היה צורך בו. כולל… Read more »
זה ה-wishful thinking הכי מופרך שקראתי מזה הרבה זמן. אם נדמה לך שצה"ל היה איכותי יותר אם מאגר החיילים הפוטנציאלי שלו היה מצומצם לאסירים משוחררים כמו בארה"ב, כנראה שהתמכרת למשחקים ב-"נדמה לי". תפישה כל כל בינארית של העולם מאפיינת ילדים בני חמש.
לא הייתי מתבטא כ"כ בבוטות אבל בגדול אתה צודק.
צבא מקצועי יקטין בצורה משמעותית את מאגר הכשרונות שצה"ל יכול לשאוב ממנו (אני לדוגמא עובד הייטק שמרוויח x וגם תמורת 2x לא הייתי חוזר לצבא אפילו ליום אחד).
באותה נשימה אני אציין שגם המכניזם הנוכחי שבונה על הפראיירים החילונים שיתגייסו ובמקביל פוטר חלק גדל והולך ממחזור הגיוס על סמך סעיף תורתו אומנותו לא ישרוד לאורך הרבה זמן לדעתי.
בן 5, 15 או 50, ועדיין, כל מחקר אמפירי רציני שנערך בעולם האקדמי תומך חד משמעית ביתרונות השוק החופשי כמעט בכל תחום חיים על הממשלתי, אגב כולל גם בביטחון וביטחון פנים.
ועל מה העמדה שלך נשענת? על כל כתבי הwishful thinking שקראת מזה הרבה זמן.
סך הכל באמת נבון מצדך.
הנוסע המתמיד, קראת לי דתי בעבר אבל דווקא העמדה שלך בנוגע לשוק החופשי נשמעת קצת כמו דת. אני אישית מאמין בנתונים ובמידע אמפירי, המחקרים הכלכליים נוטים למדל את ההתנהגות האנושית בצורה לא טובה (מניחים רציונליות לדוגמא) ולכן טועים הרבה פעמים בתחזיות התיאורטיות שלהן. לכן, בכל נושא (חינוך, בריאות, בטחון וכו) אני סבור שצריך לבחון מדינות שונות שמנסות גישות שונות ולראות אמפירית מה עובד מבלי המרכיב של האמונה שהשוק החופשי הוא הפתרון להכל. אגב 2, גם אותה גישה כלכלית בדיוק יכולה לעבוד מצויין בדנמרק (אוכלוסיה הומוגנית יחסית) ולהכשל בישראל (בגלל אחוז גבוה של חרדים), המציאות הרבה יותר מורכבת מפשוט להגיד "שוק… Read more »
מחקרים אמפיריים שנערכו לפי כללים מדעיים אינם מספיק משכנעים אותך? אתה שומע את עצמך? יש כללים מדעיים שהם הגולד סטנדרט להוכיח דברים היום על פני כדור הארץ. אין דרך טובה יותר. ברור שיכול להיות שכל המחקרים שגויים אבל זה ההוכחה הכי חזקה שיש לך כיום על פני הכדור למשהו. ואתה מצדך מבטל את זה וקובע שהם ״נוטים למדל בצורה לא טובה״ – לדעת מי? אה, נכון – לדעת ״משה מ״. בחייאת. ומעבר לזה – אין לי בעיה שתניח שאני דתי שטוף מוח באמונה שלי בשוק חופשי (אני לא. למען הדיוק אני מאמין במדע. המדע הוא זה שמוליך אותי להבין ששוק… Read more »
אני עוסק במדע וקורא מאמרים למחייתי בניגוד אליך וגם מודע לכך שבכלכלה אין אמיתות מוחלטות.
אגב, אני ממליץ לך לקרוא על מושג בשם הומו אקונומיקוס ולהבין את החסרונות במחקר תיאורטי כלכלי.
בכל מקרה, לשוחח עם בורים שמלאים בהמון (באמת המון) בטחון עצמי זה לא מאוד מעניין בעיני אז אפרוש בשלב זה.
יש לי תחושה שאם אתה עוסק במדע אתה לא כלכלן. מהמר שאתה מומחה מדע המדינה, פילוסופיה או מדע חברה אחר. בכל מקרה, בכלכלה – ידידי – אין לך מושג יותר מאשר רוכל בשוק (מבלי להעליב אותך או להעליב רוכל בשוק). כמו שאני לא מבין כלום בכלכלה אז אני הולך ושומע מומחים כלכליים, ולא מניח הנחות לא מבוססות על העולם, כך ממליץ גם לך לעשות. כדאי לקרוא מאמרים כלכליים שנערכו על ידי כלכלנים רציניים שמחקריהם מצוטטים רבות. כדאי להתמקד במומחים באונברסיטאות מובילות ולא במכללות סוג ז׳. כלכלנים במכללות נחותות לעתים בורים ופופוליסטים וחסרי כל מומחיות כלכלית אמיתית. בתור התחלה ממליץ לעקוב… Read more »
לא ברור למה כיום אנחנו צריכים להגן על השוק החופשי, משום שהמציאות, כלומר העובדות ברורות באופן מובהק: קפליטליזם = חירות ועושר לפרט. גם בלי להבין בכלכלה, אלא פשוט להסתכל על העובדות אפשר להבחין בעקרונות שהקפיטליזם מנחיל הם השיטה המוסרית היחידה למען האינדיבידואל, חירותו, עושרו ואושרו. אין דבר כזה שמודל כלכלי שעובד בדנמרק לא יעבוד טוב בישראל, כפי שתיאר משה. משום שעקרונות עובדים בכל מקום, ובכל מדינה, אפילו בישראל עם אחוז חרדים גבוה, כי ברגע שתבטל את מדינת הרווחה, הם יצאו לעבוד (או לגנוב), אבל ככלל, השוק החופשי יעשה טוב לכולם. נקודה שאנחנו עשויים מלפספס, היא ההצדקה של הקפיטליזם היא לא… Read more »
בדיוק. כל כך פשוט.
לא רק שנכון מדעית-אמפירית
לא רק שנכון לוגית
אלא גם מוסרי וצודק יותר מכל שיטה אחרת – כופה ובוזזת.
אבל, היי, משה מ אמר שהוא מדען אז כל הכלכלנים ודאי טועים.
תודה.
משה "עוסק במדע וקורא מאמרים" זה לא הופך אותו למדען 🙂 זה כמו שאני עוסק בתורה ומצטט פסוקי יהוה, ועדיין אני לא רב, על אף שאני צדיק.
הציבור הישראלי היה בן חורין כאשר עשה את הבחירות שלו, גם בקלפי וגם בבחירות אחרות בחייו. להגיד אחרת זה להעביר אחראיות. אף אחד לא הכריח אותם להצביע למי שהצביעו, ואף אחד לא הכריח אותם לתמוך בדתיים המטורללים שרוצים לשלול מהם את הזכויות הבסיסיות שלהם. הציבור הישראלי הביא את כל זה על עצמו ויש לי אפס אמפתיה אליהם עכשיו. יודעים למה? כי בכל ההזדמנות שניתנה לו הציבור הישראלי דאג לקדם אותנו לעבר המצב בו אנחנו נמצאים כעת. אהדה עיוורת לדת על חשבון כל דבר אחר והסתמכות על מדינת ישראל כאל יישות אלוהית שתציל אותנו מכל דבר. למען הסר ספק, כשאני מתכוון… Read more »
הציבור הישראלי היה בן חורין כאשר עשה את הבחירות שלו, גם בקלפי וגם בבחירות אחרות בחייו. להגיד אחרת זה להעביר אחראיות. אף אחד לא הכריח אותם להצביע למי שהצביעו, ואף אחד לא הכריח אותם לתמוך בדתיים המטורללים שרוצים לשלול מהם את הזכויות הבסיסיות שלהם. הציבור הישראלי הביא את כל זה על עצמו ויש לי אפס אמפתיה אליהם עכשיו. יודעים למה? כי בכל ההזדמנות שניתנה לו הציבור הישראלי דאג לקדם אותנו לעבר המצב בו אנחנו נמצאים כעת. אהדה עיוורת לדת על חשבון כל דבר אחר והסתמכות על מדינת ישראל כאל יישות אלוהית שתציל אותנו מכל דבר. למען הסר ספק, כשאני מתכוון… Read more »
יפה כתבת. מה שעשה החמאס לישראל, אף מדינה ערבית לא הצליחה, הניצחון המפואר שלו, בעינייו, הוא שיאו.
זה עצוב, כי ישראל הייתה חייבת להגן על אזרחיה, תושביה ומבקריה הזרים ונכשלה בכך, בגלל יהירות והאהדתה לאינפטליות של הדת. זה הכל קשור ביחד, דת=ביבי=חמאס=רוסיה, אבל אולי רק אנשים בעלי מנת משכל מסויימת ומעלה מסוגלים לראות ולהבין את הקשרים ויחסי הגומלין בינהם.
איך אני יכול להרגיש אמפתיה לישראלים שתומכים בפיפי וגוץ? זה קשה, אבל כואב, וגם משפיע. הביקור השנתי שלי בישראל ב- 20 לאוקטובר עוד יומיים, בוטל, אז קניתי כרטיס טיסה לתאילנד (החורף מגיע לבריטניה).
המשוואה דת=ביבי=חמאס=רוסיה מדויקת. מסכים מאוד, וזה תואם את רוח המאמר הנפלא האחרון שלך.
זה שהציבור הישראלי בחר מה שבחר זה נכון. הבעיה היא לא במפלגה א' או ב'. הבעיה היא עצם העובדה שכל המפלגות ללא יוצא מהכלל חותרות לחיזוק המדינה וכוחה של המדינה על פני האזרח. מפלגה אחת מדברת על מתן כוח למדינה באמצעות מוסדות דתיים והשניה אומרת מתן כוח למדינה באמצעות חיזוק מערכת הרווחה. זאת גרועה וזאת גרועה. אין הבדל ביניהן. שתיהן אוטוקרטיות בפוטנציה.
הבעיה הגדולה שהמלחמה בעזה חיזקה אצל הציבור הישראלי (ובפרט אצל אלה שעוד היו יכולים לשאוף ליותר חופש) את שריר הלאומיות – אותו שריר שמחזק את המדינה. כך נשמטת כל אפשרות ריאלית לשאוף למדינה חופשית וקפיטליסטית.
הנוסע המתמיד,
מאמר מפחיד במיוחד, על סף הניהיליזם. אני מסכים בהחלט שבטווח הארוך הטירוף ההזוי הזה, שכלל וכלל לא פוגע במפגעים ברצינות אלא בעיקר באזרחים, יפרום את שנותר מהאופי הדמוקרטי של ישראל. אני לא בטוח, אם זאת, שהליכוד הוא זה שיסיים את מה שהממשלה המטורללת הזאת התחילה…
זה לא ניהיליזם, על אף הדימיון, זו ציניות ריאליסטית.
והמציאות – לצערי – מפחידה. וכולנו ראינו אותה לנגד עינינו ביום שבת ה-7 באוקטובר. שם המציאות התעלתה אפילו על הפחדים הגדולים ביותר.