ישראל זכתה באירוויזיון. ישראל זכתה באירוויזיון! שמעו אותי על המאדים? ישראל זכתה באירוויזיון! הישג עצום, גאווה לאומית ויאדה יאדה יאדה. מיום ראשון בבוקר ועד לרגעי כתיבת שורות אלה אני מופצצת באיחולים לרגל הזכייה בתחרות הנחשקת. האירוויזיון ממש, אבל ממש לא מעניין אותי, אבל אני מגיבה, בעל כרחי כמעט, בתודה מנומסת לכל המברכים.
למה אני טורחת בכלל לכתוב טור על תחרות שלפני רגע אמרתי שלא מעניינת אותי? הזכייה, והאיחולים שאני מקבלת בעקבותיה, עוררו אצלי מחדש שאלות לגבי זהות לאומית. נתקלתי בתהיות האלה לפני כשנה, כשהשתתפתי בקורס אינטגרציה למהגרים שכל המהגרים לפינלנד חייבים להשתתף בו, ולא משנה מאיפה הם הגיעו. בשיעור הראשון של הקורס המורה ביקשה מכל התלמידים להציג את עצמם. "אני x ואני רוסייה", "אני y ואני סומלית", "אני z ואני סורי".
כשהגיע התור שלי להציג את עצמי, הבנתי לפתע שממש לא בא לי להגיד "אני ישראלית". לפני שהצלחתי לחשוב על משהו חכם לומר התור שלי אכן הגיע, אז אמרתי פשוט שאני a ואני גרה בפינלנד כמעט שנתיים. האם אני מתביישת להגדיר את עצמי כישראלית? חד משמעית כן. לא בגלל השחיתות והפוליטיקה, לא בגלל מדיניות החוץ, לא בגלל המצב הכלכלי, אלא בגלל תסמונת הישראלי המכוער שמוכרת ברחבי אירופה הכר היטב. "זה לא בושה להתבייש", אם אני זוכרת נכון זה שם של סיפור קצר מאת אתגר קרת, שאני תמיד נזכרת בו כששואלים אותי אם אני מתביישת לומר שאני ישראלית.
מסתבר שהמורה חיכתה שמישהו ישמיט מהשיחה את המדינה שממנה הוא הגיע, כי השיעור עוסק בהגדרה עצמית וזהות לאומית. היא הסבירה שאף אחד לא מצפה מן המהגרים לפינלנד לבטל את זהותם הלאומית ולוותר עליה, אבל יש אנשים שבוחרים לעשות את זה וגם זה בסדר גמור. כן מצופה מכולם להכיר את התרבות ולדעת את השפה, אבל אף אחד לא מכריח את המהגר לשכוח את שפתו ולהתכחש לתרבותו, אבל מי שרוצה- גם זה בסדר.
מתי בעצם מהגר הופך להיות בן המדינה שאליה הוא היגר, אם כמובן הוא ירצה בכך? לדוגמה, מי אני? אני לא רואה בעצמי ישראלית כי עזבתי את ישראל ואין לי כוונה לחזור. האם אני יכולה להגדיר את עצמי כפינית? עדיין לא. מה מגדיר את זהותו הלאומית של אדם? האם המדינה שבה הוא נולד, המדינה שבה הוא גדל, או שמא המדינה שבה הוא בוחר לחיות? כרגע אני מגדירה את עצמי כ"עוד מעט פינית" (בפינית זה נשמע יותר טוב), ואם מתעקשים לדעת מאיפה הגעתי אני אומרת "ישראלית לשעבר". החלטתי שאגדיר את עצמי כפינית כשאקבל אזרחות פינית, וזה מקובל על כולם. גם אמרתי את זה בכיתה ונרשמו הנהוני הסכמה כלליים, אבל המורה אמרה שאם אני רוצה אני יכולה להגדיר את עצמי כפינית כבר עכשיו, זה לא יפריע לאף אחד. אז מה עוצר אותי? בעיקר השפה. כל עוד הפינית שלי עילגת (ולצערי היא עדיין עילגת), לא אוכל לקרוא לעצמי פינית בלב שלם וגם אם אוכל, מי יאמין לי? טוב נו, עד שאקבל אזרחות זו כבר לא תהיה בעיה, כי צריך לעבור מבחן שליטה בשפה כדי לקבל אזרחות. היגרתי בגיל יחסית מאוחר אז סביר להניח שתמיד יהיה לי מבטא זר. עם אותה הבעיה התמודדתי גם בישראל (נולדתי במדינה אחרת) וגם בישראל לא היו לי חיים קלים בגלל זה, אבל לפחות העניין הזה לא חדש לי ואני יודעת למה לצפות.
בחזרה לעניין הזכייה של ישראל באירוויזיון (על הירח שמעו?), האם האיחולים לרגל זכיית המדינה שלי מגיעים לי, אם אני כבר לא רואה אותה כמדינה שלי? מסופקני, אבל אני חייבת להודות בנימוס לכל המברכים, סתם כי אין לי כוח או חשק להסביר לכולם את הרהורי ההגדרה העצמית שלי. למזלי לאיחולים במדיה חברתית אפשר לענות בצורה יחסית נייטראלית, יבורכו ממציאי האימוג'י. האם התבאסתי כי הנציגה הפינית לא זכתה? לא ממש. כבר אמרתי שהאירוויזיון לא מעניין אותי. רמת העניין שלי היא דומה לזו של רוב הפינים, הספיק לנו לורדי, תודה רבה. מי זוכר את Hard rock hallelujah? כאן זה לעולם לא יישכח. מישהו אמר לי פעם שב2006 הוא ממש התבייש להיות פיני כי כל העולם צחק על חבורת הליצנים הזאת, מדברים על גאווה לאומית. אמרתי לו שזה לא אשמתו שחבורת ליצנים עושה בושות למולדת, כמו שאין זו אשמתי שישראלים מתנהגים כמו שהם מתנהגים. אמנם לא הייתי כאן ב2006, אבל לפי מה שסיפרו לי דעתו של אותו אחד בזמן אמת היתה מיעוט שבמיעוט. רוב הפינים התגאו והתנאו בזכיית בני ארצם בתחרות בינלאומית חשובה ואפילו שינו את השם של הכיכר המרכזית של רובניימי לכיכר לורדי, אבל לפי הלך הרוח עכשיו נדמה ששאר העם יישר קו עם הגישה הזאת. אני מקווה בשביל הזוכה הישראלית שהיא לא תזכה לגורל דומה. אמנם עכשיו כולנו תרנגולות והכל כיף, אבל כנראה שגם על זה יצחקו בשנה הבאה מאותה הסיבה שצחקו על לורדי, ומאותה הסיבה שהאירוויזיון מעצבן אותי: גימיק רודף גימיק, שוב תודה לורדי.
בחזרה לאותו שיעור בקורס אינטגרציה למהגרים, שעסק רובו ככולו בהגדרה עצמית: המורה אמרה עוד שבעולם מושלם כל אחד יהיה זכאי להגדיר את עצמו כראות עיניו ולפי רגשי ההזדהות וההשתייכות הפרטיים שלו. לפי מה שזכור לי, לאורך ההיסטוריה היהודים נאבקו ונלחמו על זכותם להגדרה עצמית. למרבה האירוניה דווקא מדינת ישראל, שהוקמה כדי לשמש בית לאומי לאותם יהודים, מפרה את הזכות הזאת בצורה גסה. כתבתי בפוסט הראשון שלי על איך הלכתי למשרד הפנים הפיני, שם הוצע לי להגדיר את עצמי באופן רשמי מבחינת ייחוס דתי. בקטגוריה הזאת בפינלנד החופש הוא מוחלט. נניח שאדם רוצה להגדיר את עצמו כנוצרי. הוא צריך להביא מסמך מהכנסייה שמאשר כי הדת הנוצרית מכירה בו כנוצרי, ונגמר הסיפור. אותי שאלו אם אני רוצה להיות רשומה כיהודייה, כי במסמכים הישראליים שלי כתוב שאני יהודייה. בפעם הראשונה בחיי הוצעה לי בכלל האפשרות לבחור, כי הרי בישראל אם נולדתי יהודייה אני גם אמות יהודייה, ולא יעזור כלום. לא מעניין את הרשויות אם אני מגדירה את עצמי כאתאיסטית, מבחינת היהדות אני עדיין יהודייה וכך גם אהיה רשומה. מצד שני, הדת היהודית (או כל דת אחרת לצורך העניין) ממש לא מעניינת אותי ומבחינתי חוקיה אינם חלים עליי. האם אני יהודייה? מבחינתי ממש לא וגם נרשמתי בפינלנד כאתאיסטית, אבל הפרדוקס הזה עושה לי כאב ראש כבר שנים…
ברכות לזמרת הישראלית על הזכייה באירוויזיון! לדעתי איחולי הזכייה מגיעים לה, ולה בלבד. כל מה שכתבתי לא בא להפחית מההישג האישי העצום שלה כזמרת, גם אם הגאווה הלאומית המתלווה אליו אינה רלוונטית כלפיי וגם אם המוזיקה שלה אינה לטעמי. ברכות גם לישראלים שכן מתגאים בהישג הלאומי, לכל מי שהצביע בעדה ולכל מי שרצה שהיא תזכה.
שלום לך,
קודם כל תודה על הכתבה הזאת, היא עניינה אותי מאוד.
אם במקרה תקראי את זה, מה הדבר הכי חשוב בלמידת הפינית? האם כל הדקדוק המסובך הזה באמת שווה ללמוד בעומק או האם להתמקד באוצר מילים?
היי,
יש שם שרותי דת יהודים (אורטודוכסים) מנימלים?
(אוכל כשר, בית כנסת)
אם זה מה שאת צריכה ומחפשת, יותר טוב שתשארי בישראל (בהנחה שאת שם)….
כמה שאתה מרובע 🙂 בדיוק כמו שאתה לא רוצה ל"ממן" חרדים, אני לא רוצה ל"ממן" חילונים. אני רוצה לגור במדינה בה יש הפרדה *מוחלטת* בין דת למדינה. כשאני אומרת "כשר" מבחינתי זה יכול להיות שוחט שומר כשרות שמוכר ישירות בלי כשרויות, או עם כשרות פרטית ללא התערבות מדינית. כלומר שרב פרטי אמר שזה כשר ולא מערכת שכפופה לפוליטקאי כזה או אחר (ש"ס, ג', מר"צ, ליכוד, ימינה, כחול לבן, עבודה – כולם אותו דבר מבחינתי – פוליטקאים! לא אנשי דת). זה אומר שהחילוני שיפגוש אותי ברחוב יהיה בדיוק כמו הלא יהודי שיפגוש אותי ברחוב, שיהיה בדיוק כמו הדתי או החרדי שיפגוש… Read more »
גבירתי היקרה,
אני לא מכיר אותך ולפיכך אין לי סיבה לשנוא אותך, גם אם לשיטתי את פרימיטיבית באופן שאת חיה את חייך, אבל זו בעיה שלך (אני לא גר בישראל יותר משני עשורים דרך אגב).
תתרחקי מאירופה, בה שחיטה כשרה לא חוקית (במדינות מסוימות). ארה"ב נשמעת לי יעד מוצלח יותר בשבילך, או אולי איזה כפר נידח בסהרה…..
חרדית הייטקיסטית בוקר טוב, כפי שתמיר ציין, באירופה באופן כללי שחיטה כשרה הולכת ויוצאת מחוץ לחוק, והסיבות לא רלוונטיות. במדינות סקנדינביה אין קהילות יהודיות גדולות, ולכן אין גם מערכות כשרות משלהן. הם מייבאים כמעט הכל ממדינות מרכזיות כמו בלגיה, למיטב ידיעתי, ולכן גם הרבה יותר יקר לחיות באופן "כשר".
במקרה הזה, כדאי לשקול מדינות יותר "יהודיות" באירופה, או ארה"ב. בהצלחה!
חרדית הייטקיסטית, אל תתייחסי לתגובות נאצה. אני מכירה חרדי שהיגר לצרפת והוא חיי שם כמו מלך. הוא בעצמו אמר שהוא לא רוצה לחזור לישראל ושצרפת מציעה לו כל מה שהוא צריך בתוך חרדי. יש בצרפת חיי קהילה יהודיים תוססים, יש מלא יהודים ובפריז עצמה כמעט בכל מקום תמצאי מחלקת כשר, יש סופרים כשרים מיוחדים ויש קהילה יהודית ענקית שעוזרת לישראלים וליהודים. אני לא יודעת מה את חושבת על צרפת ואם את אוהבת את התרבות וזה אבל אני חושבת שבאופן אישי אם להיות יהודי באירופה אז רק בצרפת. בגלל שיש פה את הקהילה היהודית הכי גדולה באירופה, מלא יהודים נמצאים בעמדות… Read more »
מקסימום אפשר לשקול צמחונות או טבעונות:)
מה שלומך את תחזרי לכתוב? הכל בסדר אצלך?
אף לא שמעתי על "מימון" של תוכניות חילוניות בארץ ….
יש לך פרופיל מעניין.
מצד אחד את מנסה להציג את עצמך כליברלית עם נטיות פמיניסטיות, אבל באותו זמן את מהווה חלק מממסד דתי קיצוני שהוא הכל חוץ מליברלי, שמכתיב לנשים אין להתנהג ומה ללבוש, מתי להתחתן ועם מי ועוד כהנה וכהנה.
לא פלא שאת רוצה לברוח 🙂
היי לך
אני מציע שתהגרי לקנדה
טורונטו.מונטריאול.וונקובר.
קלגרי.ויניפינג.אלברטה.אדמונטון.
יש בטורונטו 200 אלף תושבים.
ליטאים חסידים.ספרדים.רוסים.ישראלים.
הכל מהכל.גם חבד.יש כשרות מקומית ומוצרים
מהארץ.החיים נוחים ורגועים.
צאי לדרך
גם קל להגר
הי, האם יש הדרדרות בפינלנד עקב גל פליטים? האם הממשלה רואה בפליטים סכנה, או כמו שוודיה מקבלת פליטים ללא יכולת לטפל בהם?
אין להם מושג מן הסתם…. אין להם ניסיון ולמה שיקשיבו לטראמפ ולישראל
אירופה זו שאלה של זמן
רק החכמים ישרדו שם
פולין בדרך נכונה
הונגריה
השאר לא ממש
סופיה, אחוז הפליטים בפינלנד ביחס לאוכלוסייה הכללית הוא אפסי. למעט גזענים למיניהם אף אחד לא רואה בהם סכנה כי הרשויות כאן יכולות להתמודד איתם בצורה יעילה. מי שמפר את החוק- מעיפים אותו. מי שנכשל להשתלב בחברה הפינית בתוך זמן מסויים- מעיפים אותו. בקשות המקלט נבדקות ומי שנמצא לא זכאי למקלט- מעיפים אותו.
שוודיה די נרדמה בשמירה ושם המצב שונה לחלוטין. כמה וכמה פליטים שהיו איתי בלימודי השפה ובקורס האינטגרציה אמרו שהם רוצים לעבור לשוודיה כי שם הם יכולים לעשות מה שהם רוצים. לא נראה לי שזה נכון, אבל זה מה שהם אומרים…
מקנא בכל מי שמהגר.לצערי סבלתי פה כל חיי.מהמשפחה.מהתלמידים.מהחברים.השכנים.ממי לא? לפחות בחול לא מציקים.שם יש שלווה ורוגע.לא הכל קל אמנם אבל יש לך נינוחות.מקווה שאצטרף בקרוב למהגרים.
איך אפשר להגר?
כל כך מצטער לקרוא זאת ולהזדהות . אכן הסבל בישראל הוא אין סופי בגלל חוסר החינוך והתרבות שרובץ כאן
מצאתי את עצמי באמריקה. אלוהים יברך את אמריקה ואת העם האמריקני. אָמֵן.
היי לומי, העלית נקודה שמאוד מציקה גם לי, ותודה רבה על הצגתה. יש לך טיפים נוספים ספציפית למהגרים ישראלים לפינלנד? בעיקר אלו שחוסכים ללמוד במדינה?
הטיפ היחיד האמיתי שאני יכולה לתת לכל מי שרוצה להגר לפינלנד זה ללמוד את השפה מראש, כמה שיותר מראש. לגהי מהגרים ישראלים ספציפית: לא קיבלתי יחס שונה, לטוב או לרע, כי אני מישראל. לא נראה לי שהבנתי לגמרי למה התכוונת, אם תפרטי קצת יותר אשמח לענות. לעניין לימודים במדינה אני אקדיש פוסט נפרד 🙂
האמת היא שהרגע עלה לי רעיון לטיפ ספציפי לישראלים, או לכל מי שמגיע ממדינות חמות: מזג האוויר כאן משוגע לגמרי, כלומר כשלא חורף. בשבוע שעבר היה כאן גל חום מטורף והטמפרטורות נסקו ל27 מעלות (מי שרוצה לבעוט בי עכשיו זה הזמן 🙂 ), ועכשיו יש 18. באפריל התחזית הבטיחה בדיוק את ההיפך וזה יכול להשתנות עוד פעמיים. העצה שלי היא להתלבש בשכבות ותמיד לקחת מעיל, גם בקיץ. למהגרים שהגיעו ממדינות חמות קשה מנטלית להתרגל לעובדה שגם בקיץ צריך מעיל. אני אישית מרגישה מטופשת ללבוש מעיל כשכולם סביבי בשמלות קיץ ומכנסיים קצרים, אבל עד שאתרגל לשינוי הדרמטי באקלים יכולות לעבור כמה… Read more »
היי Lumi, כתבת יפה מאוד ואני מזדהה איתך לגמרי. מרכיבי הזהות של אדם הם עניינו האישי ולבחירתו בלבד, כשגוף כלשהו כמו מדינה או מוסד כופה עליך מרכיבי זהות שעליך להזדהות איתם זה רע מאוד. אני גם באמת חושב שהיחידה שצריכה לשמוח מהזכייה הזו היא נטע בעצמה, ואני כמובן שמח בשבילה כי הגיע לה אבל כל הלאומיות שמכניסים לעניין די פתטית.
פינלנד נשמעת לי מקום מעולה על אף הקור וה-so called נמנום. אני מתכנן להגר לשם גם. אשמח מאוד להתייעץ איתך קצת לגבי כמה נקודות בהגירה לשם אם תוכלי 🙂
תודה על התגובה 🙂
אשמח לעזור אם אוכל. אני מאוד ממליצה שתתחיל ללמוד פינית כבר עכשיו, היא נחשבת לקשה מאוד ללמידה…
תודה לך גם את ממליצה על דרך כלשהי ללמוד פינית עוד מהארץ? אני פחות מעדיף קורסים כי אני אוטו דידקט ואני לא מאמין שיש בארץ מספיק דוברי פינית שפת אם כדי להעביר קורס ברמה גבוהה, אבל אם זו הדרך היחידה הטובה אז אין בעיה. מקריאה של הפוסטים שלך אני מבין שאת מקבלת מהפינים תמיכה מקיפה בכל הנושא של אינטגרציה כולל קורסים וקצבה (אין צורך לציין שזה מעורר קנאה כי בארץ הדבר היחידי שאתה מקבל בתור אזרח זה כתבות הפחדה על איראן), וגם שהיגרת על סמך בן זוג ולא עם דרכון אירופי. את יודעת במקרה האם גם בעלי דרכון אירופי (שבאים… Read more »
אני אנסה לענות לך בקצרה כי על רוב מה ששאלת אני מתכננת לספר בהרחבה בפוסט הבא שלי (כבר על האש אבל יקח קצת זמן). לגבי לימודי פינית: גם אני לא הכי טיפוס של קורסים, אבל כדי ללמוד שפה חייבים להיות חלק מקבוצה כדי לתרגל דיבור. בישראל קיים המרכז לשפות נורדיות, שם יש קורס פינית מעולה שלמדתי בו לפני שעליתי על המטוס. למיטב ידיעתי זה הקורס היחיד בישראל. אם בכל זאת אתה מעדיף לנסות לבד, קיימים לא מעט אתרים ללימוד פינית בכל הרמות. מה שאני עשיתי כדי להתחיל לקלוט את השפה, לפני שהתחלתי ממש ללמוד אותה, זה לראות סרטים של דיסני… Read more »
אז קודם כל תודה 🙂 וסליחה על העיכוב הקל. יש הרבה אפליקציות תחת השם הזה שהזכרת, לא יודע לאיזו מהן התכוונת ספציפית אבל אני אלך בשיטת ניסוי וטעייה. האזורים הפריפריאליים שהתכוונת אליהם הם ממש חור או שבמרחק סביר מהעיר, ברכב כמובן? לגבי השאלה אם הייתי שם בעונה הקרה אז התשובה היא לא. לגבי השאלה אם אני אסתדר עם קור הכלבים, אני יכול להגיד לך שאני כותב לך עכשיו כשבחוץ מעל שלושים מעלות חום וכל הגוף שלי שורף וזה סבל. אפשר להגיד שהיתרון היחידי בזה הוא שאפשר ללכת הרבה לים, אבל אני בכלל לא מהטיפוסים האלה של הים. אני לא הולך… Read more »
בוא נגיד שכל מה שנמצא יותר מ30 ק"מ מהעיר הקרובה הוא ממש חור, גם עם רכב. יש כמה ערים גדולות שבהן לא תצטרך רכב בכלל כי התחבורה הציבורית כאן מעולה, אבל אם אתה יוצא מהעיר מאוד קשה בלי רכב. זה מאוד תלוי מה אתה מתכוון לעשות בפינלנד (לימודים, עבודה…) ובמצב הספציפי שלך (מצב משפחתי, ילדים, חיות מחמד…). מניסיון אני חושבת שלא כדאי לגור באזורים שרחוקים מהערים הגדולות, אלא אם כן יש לך עבודה שמחכה לך במקום ספציפי.נראה לי שאחרי שנתיים שאני כאן קצת נדבקתי בגישת ה"כל מקרה לגופו"… לגבי טיולים בטבע, זה הספורט הלאומי כאן. הפינים יוצאים לטבע בכל מזג… Read more »
הפוסט שלך מזכיר לי משהו שקרה לי כשהייתי בארצות הברית לאחרונה:
כששאלו אותי מאיפה אני, האינסטינקט שלי היה להגיד את ארץ המוצא של אמא שלי (צרפת) ולא ישראל.
זה קרה ללא כל מחשבה מראש, החלטה של מעכשיו לעכשיו, באיזשהו מקום התביישתי להגיד שאני ישראלי בגלל שלא רציתי שיראו בי מה ש"ישראלי" מייצג.
לפעמים כשהיה משתחרר לי בטעות "ישראלי", הייתי מתרץ ב"אבל המשפחה שלי הגיע לשם מצרפת".
כן, עצוב שדווקא מדינת ישראל, כשהעם שבאנו ממנו עבד כל כך קשה בשביל להקים, הגיעה למצב הזה שאנשים מתביישים להגיד שהם משם.
מזדהה איתך לגמריי ! כששואלים אותי מאיפה אני אני פשוט משנה נושא. אני פשוט לא מרגישה ישראלית, בדיוק בגלל כל הדברים שאמרת. אפילו לומר את ארץ המוצא של ההורים שלי מרגיש לי לא נכון, כי גם משם אני לא מרגישה, אפילו לא נולדתי שם ואת השפה אני בקושי מדברת … כך שאני לא יודעת איך להגדיר את עצמי … בקטע של היהדות, בצרפת אפילו לא מתעניינים בדתות. כמובן שהייתי שמחה שיגדירו אותי כחסרת דת. בשבילי יהודי זה דת, ולא שום לאום כמו שהציונים המציאו. יש לי מלא להגיד על זה אבל זה לא לכרגע … שמחתי שישראל זכתה באורווזיון. לא… Read more »
אני לא חושב שכדאי להתבייש
אני לא אוהב להגיד שאני ישראלי כי אני לא מתגאה בישראל
אני אוהב להגיד שאני מתל אביב
ושנולדתי בברית המועצות
ושברחתי בלית ברירה ושאני ברחתי שוב בלית ברירה
אני גאה להיות ישראלי כי זה עם מיוחד
אבל אני שונה
ישראלי ממוצא סובייטי
לא כמו כל ישראלי כמו שלא כמו כל אמריקאי, הרי יש אמריקאי מאלבמה ויש אמריקאי ממנהטן ניו יורק 🙂