מקור הכנסה הוא הכרחי למעבר לחו"ל. כולם יכולים לשכור דירה, לקנות אוכל ולצאת לבלות, אבל בעלי העבודה החוקית לא צריכים לפחד שידפקו להם בדלת יום אחד ויגרשו אותם לפחות לעשר שנים, אם לא לנצח. מכיוון שלרובנו יש בעיה להשיג אשרת עבודה חוקית במדינת היעד, נתחיל דווקא עם עבודה שאינה חוקית.
עבודה שאינה חוקית
חברות ישראליות (בעיקר, אבל לא רק) מציעות תנאים מפתים לישראלים שרוצים לעבוד במכירת תמונות באירופה, בעגלות קוסמטיקה בקניונים בארה"ב ובדוכני תכשיטים ביפן. למעט בני מזל שמצליחים, ישראלים רבים חוזרים לישראל בתחושה רעה אחרי ניסיון מר. לא זו בלבד שהחלום התנפץ, אלא שמי שלא עמדו ביעדים גם הפסידו כסף. החברות הישראליות שמפתות אתכם בשלל הבטחות לחיי גן עדן לא יהססו לתבוע אתכם אם לא תחזירו להם את עלות כרטיס הטיסה/המגורים או כל דבר אחר שהתחייבתם אליו בהסכם שחתמתם עליו בישראל. נכון, זכות החברה להרוויח כראות עיניה ולהציע תנאים נוראיים לעובדים שאינם חוקיים, אבל מכירת זיופים היא רמאות לכל דבר, ואל תרשו לעצמכם לקחת חלק בזה. רוב הישראלים שעובדים עבור החברות האלו רוצים לעשות "מכה" ולחזור. הם לא מתערים בקהילה המקומית, אלא יוצרים לעצמם גטו של ישראלים מרצון, שלא לדבר על מניפולציות המכירה שלהם וניצול אמון הלקוחות כדי למכור תמונות מזויפות כתמונות מקוריות. הסיכון, לדעתנו, לא שווה את זה.
מדינות רבות נוקטות במדיניות הגירה נוקשה – אם תיתפסו, תגורשו, וזכותכם להיכנס למדינה בשנים הקרובות תישלל. שימו לב שאם גורשתם מארה"ב, גם קנדה, אנגליה ואוסטרליה עשויות לאסור את כניסתכם, משום שהן מחליפות ביניהן את פרטי העבריינים.
זאת ועוד, גם ויזת סטודנט אינה מבטיחה לכם אפשרות חופשית לעבוד. בחלק מהמדינות ויזת סטודנט מיועדת ללימודים בלבד, ובאחרות הויזה מגבילה אתכם לעבודות מסוימות ולשעות מצומצמות.
הסרטון הבא הופק על ידי השגרירות האמריקאית בישראל עבור ישראלים שרוצים לעבוד באופן לא חוקי בארה"ב. צפייה נעימה!
כל ישראלי בעל אזרחות של מדינת היעד (או במקרה של אירופה – אזרחות אירופית כלשהי), יכול לעבוד בצורה חוקית במדינה אליה היגר.
מה מקנה לכם עבודה מחוץ לישראל? בדרך כלל, השכר הוא יותר גבוה מישראל ותנאי העבודה יותר טובים ונוחים (כמו למשל שעות העבודה). הניסיון המקצועי בחו"ל מקנה לכם ידע נרחב, שיפור השפה, הכרת חברים למקצוע, וכל אלה פותחים לכם עוד ועוד דלתות. יש המחליטים לעבוד כעצמאיים ולפתוח עסק משלהם. בארה"ב, למשל, זה הרבה יותר קל ומלהיב מאשר בישראל. כמובן שיתרון גדול הוא שגם בני הזוג (או המשפחה), בדרך כלל, יכולים להצטרף אליכם.
במקרה שאתם מעוניינים בויזת עבודה למדינת היעד, שימו לב שעל המעסיק שרוצה להעסיק אתכם לשכנע את רשויות ההגירה בארצו שאין תושב מקומי שיכול לעשות את עבודתכם ושרק אתם מסוגלים לכך. זה לא פשוט, אבל אפשרי.
ברוב המקרים, אם יש לכם אשרת עבודה, חיפוש עבודה בחו"ל זהה לחיפוש עבודה בישראל, אבל יש להיות ערים להבדלי מנטליות בין ישראל למדינת היעד. מה בכל זאת דומה ושונה?
קשרים
דומה: המלצה של אדם שמכיר אתכם חוסכת למעסיק השקעת משאבים בחיפוש אחרים. עדכנו את המעגל החברתי שלכם שאתם מחפשים עבודה. צרו קשר עם אנשים שמכירים אתכם כדי שיבררו אם המעסיק שלהם מחפש עובדים בעל כישורים כמו שלכם. בנוסף, הצטרפו לקבוצת הישראלים בפייסבוק במדינת היעד/בעיר היעד (למשל אם אתם בסידני, הצטרפו ל"ישראלים באוסטרליה וניו זילנד") ובררו מי מהחברים שם יכול לסייע לכם. עדכנו את פרופיל הלינקדאין שלכם בהתאם למשרה בה אתם מעוניינים.
שונה: בדקו האם מקובל במדינת היעד להשתמש בקשרים על מנת למצוא עבודה. יכול להיות שבהתנהלות היומיומית קשרים אינם בהכרח הדרך המהירה למעלה, אלא דווקא הדרך המהירה שלא ידברו איתכם לעולם.
לטיפים שלנו לנטוורקינג מוצלח לחצו כאן.
לוחות דרושים באינטרנט
דומה: לכל מדינה ישנם 2-3 לוחות דרושים פופולריים ששם מתרכזות רוב הצעות העבודה. ניתן למצוא לוחות אלו בגוגל בקלות. בחרו בקפידה את הצעות העבודה המתאימות לכישוריכם וצרכיכם. דרך האתר שלחו את קורות החיים המותאמים לתפקיד הספציפי. אם יש לכם מקצוע ייחודי, ייתכן שתמצאו מודעות דרושים רלוונטיות באתרי נישה מקצועיים, במיוחד בארה"ב. לדוגמה, אם אתם רופאים בעל התמחות מיוחדת, חפשו בלוחות דרושים שעוסקים ברפואה.
שונה: לכל מדינה יש פורמט קורות חיים שונה. כך, לדוגמה, יש פורמט שונה לקורות חיים בישראל, ארה"ב, אוסטרליה וגרמניה. בדקו עם תושבים מקומיים מה הפורמט המקובל באזורכם. בנוסף, יש מדינות שאינן טורחות כלל לענות למועמדים שאינם עונים בדיוק על דרישות התפקיד, בניגוד לישראל, שם "מעגלים פינות" אם המועמד מצהיר על יכולת למידה מהירה או ניסיון ללא תעודה.
לוחות דרושים באתרי חברות
דומה: לפעמים המשרות הטובות מופיעות באתרי החברות עצמם. חפשו באתרים של חברות המציעות תקן במקצוע שלכם. קראו היטב את דרישות התפקיד והכינו קורות חיים מתאימים.
שונה: גם כאן, לכל מדינה יש פורמט קורות חיים שונה. כך, לדוגמה, יש פורמט שונה לקורות חיים בישראל, ארה"ב, אוסטרליה וגרמניה. בדקו עם תושבים מקומיים מה הפורמט המקובל באזורכם. בנוסף, יש מדינות שאינן טורחות כלל לענות למועמדים שאינם עונים בדיוק על דרישות התפקיד, בניגוד לישראל, שם "מעגלים פינות" אם המועמד מצהיר על יכולת למידה מהירה או ניסיון ללא תעודה.
לשכת התעסוקה
כאזרחי המדינה (בדרך כלל, אם כי יש מדינות בהן גם סטטוס של תושב מאפשר פניה) אתם רשאים להשתמש בשירותי הרווחה המקומיים. פנו לשירות התעסוקה המקומי והביאו איתכם תעודות המעידות על השכלתכם, מקצועכם וכן מכתבי ממליצים. אל תפתחו ציפיות מהשירותים שמספקת המדינה, אבל שווה לנסות. אזרחים גם יכולים לקבל דמי אבטלה, אבל תקופת ההמתנה לזכאות משתנה בין מדינה למדינה (למשל, באירופה אזרח פולני זכאי מיידית לדמי אבטלה, בעוד אזרח אירופאי, אבל לא פולני, צריך לעבור תקופת המתנה אם לא עברה תקופה מסוימת מיום הגעתו למדינה).
חברות כוח אדם והשמה
דומה: קבעו פגישה טלפונית או היכנסו באקראי עם אותם המסמכים המצוינים בפסקה הקודמת. המראיינים יבחנו את המסמכים ויתרשמו מאישיותכם. לאחר מכן הם עשויים להציע לכם מספר משרות: חלקן עלולות להיות הרבה מתחת ליכולות שלכם, אבל גם זו התחלה. הרבה אנשים התחילו מלמטה. שימו לב שפגישות ייעוץ מקצועיות עולות בדרך כלל כסף.
שונה: בדומה לנושא פורמט קורות החיים, יש הבדלים בניואנסים התרבותיים-חברתיים בין מדינה למדינה. לפני שאתם נכנסים לחברת השמה כלשהי, ודאו שאתם יודעים היטב מה לעשות או לא לעשות, כיצד ניתן להתחבר עם המראיינים, אם בכלל, ומה מקובל ולא מקובל, שהרי ההבדלים התרבותיים הם משמעותיים, גם אם לפעמים נראה שלא.
עבודה קהילתית
הרבה ארגונים לא-ממשלתיים או עמותות מחפשים עובדים מקצועיים. אמנם השכר אינו גבוה, אבל העבודה מאתגרת, מהנה ומספקת. חפשו עמותות וארגונים שתואמים את השקפת עולמכם וצרו עמם קשר. ניתן גם לבדוק באתרי האינטרנט של הארגונים.
עצמאיים
יש יתרונות רבים בלהיות עצמאיים. אתם הבוסים של עצמכם, ואם אתם מוכשרים תוכלו גם להרוויח יותר משכירים ממוצעים. אם אתם בעלי מקצוע חופשי, למשל מחשבים או תרגום, אתם יכולים להרוויח יפה כפרילנסרים.
אם אתם ניחנים בתכונות אופי יזמיות, כדאי לכם לשקול לפתוח עסק. מומלץ להיעזר בשותפים מקומיים שמכירים את השפה, את התרבות ואת החוקים של המקום. והעיקר – שיהיה עסק חוקי.
בעלי עסקים ישראלים בחו"ל מוזמנים ליצור עמנו קשר לשם שיתוף פעולה עסקי בתחום האינטרנט או הפיננסים.
הכי חשוב – היו יצירתיים!
הסיפור האישי של תני: לעבודה האחרונה שלי כשכיר התקבלתי לאחר ריאיון שנמשך 10 דקות בלבד עם מנכ"ל החברה. עבדתי שלוש שנים ככלכלן ואנליסט בחברת השקעות בהרצליה. עשיתי את זה בלי קשרים, בלי תעודות, אבל בזכות חשיבה מחוץ לקופסא הצלחתי להתמודד מול מאות מועמדים אחרים (שעשו את המסלול הרגיל: אוניברסיטה, תואר ראשון ושני, כתיבת קורות חיים, בלה בלה…). על כל משרה פנויה יש עשרות מועמדים. תואר אקדמי כבר אינו מבטיח עבודה בלי כישורים משמעותיים בעלי ערך מוסף. המשרות כיום אינן לכל החיים. תוך 3-2 שנים אתם עשויים למצוא את עצמכם מחפשים עבודה חדשה… תהיו יצירתיים! תחשבו מחוץ לקופסה, תחשבו מחוץ למיינסטרים!
אנשים שמוכנים ללכת רחוק בשביל להגשים את החלומות שלהם מצליחים. ואתם?
לסיכום, אנחנו הכי לא רוצים לבאס, אבל מזכירים שגם אם יש לכם עבודה טובה, ואולי משפחה עם ילדים, לא תוכלו להבטיח מעשית איכות חיים סבירה בשנים הראשונות מחוץ לישראל.
אז אל תשכחו לעשות עבודת מחקר יסודית על שוק העבודה במדינת היעד. בדקו אתרים שמשווים משכורות בתחום שלכם, שאלו אנשים שעוסקים באותו המקצוע במדינת היעד ו/או בקשו טיפים למציאת עבודה, בדקו אם המקצוע שלכם מבוקש ו/או נדרש ו/או מתאים למקום אליו אתם עוברים ואולי אף תשקלו להחליף מקצוע בהתאם לדרישה במדינת היעד.
בקיצור, צאו מהקופסא כי אין גבול ליצירתיות 🙂
להארות, הערות ועדכונים, אנא פנו אלינו ונעדכן בהקדם, תודה!