המחאה נגד המלחמה, דומה במשהו לחשיבה צבאית: היא מתייחסת לאירועי עבר קרוב, במקרה הזה בעזה. אבל בגדה המערבית, מה שקורה עכשיו יחולל אירועים גרועים יותר ממה שהתרחש ב- 7 באוקטובר.
צעדי הממשלה לחיזוק חמאס ושלוחי איראן החלו לפני שנים, אבל הם קיבלו תאוצה בשנה האחרונה. ביוני השנה, התריעו גורמי ביטחון ישראליים, כי הממשלה תביא "לפיצוץ אלים ביהודה ושומרון". אנשי המנגנונים הפלשתיניים מנעו עשרות פיגועים נגד מטרות ישראליות, בין היתר חשפו שתי מכוניות תופת באזור השומרון. אבל הם הפסיקו לקבל משכורות או שהן נחתכו בלמעלה מ- 50%. אפשר לומר על הרשות הפלשתינית ועל המנגנונים הרבה דברים רעים בהצדקה מלאה, אבל "כשאתה מרים את הטלפון, מישהו עונה בצד השני". למרות זאת מדיניות הממשלה המוצהרת 'להחליש את הרשות ולחזק את חמאס' ממשיכה במלוא הקיטור. סנקציות חדשות ושונות של משרד האוצר, הביאו לירידה של יותר משני שליש מתקציב הרשות הפלשתינית.
כל זה כשאיראן וחמאס מציפים את השטח בנשק וכסף, וברור כי אדם שמאבד את מקור פרנסתו, יבקש פרנסה ממקומות אחרים.
פרישת המחנה הממלכתי מהממשלה זוהתה כ "הזדמנות" בעיני ראשי מפלגות הימין הקיצוני בממשלה "להחמיר את הצעדים שנוקטת ישראל להחלשת הרשות הפלסטינית".
הצבא והשב"כ הכינו תכנית להקלת המצב הכלכלי באמצעות חזרה הדרגתית ומבוקרת של פועלים לעבודה בישראל, אולם הדרג המדיני אינו מוכן אפילו לדון בסוגיה הזו. לכל היותר, ישראל תיעדפה עבודה בהתנחלויות.
במקביל, חלה עלייה דרמטית בשיעור הטרור היהודי. לדברי גורמי ביטחון, "העוצמה של הפשיעה הזו וההיקפים הם דרמטיים… אין אף גורם שמנסה לעצור את זה. לאותם גורמים שמעורבים בפשיעה הזו יש כיום לובי חזק מאוד בכנסת, בממשלה ובקבינט".
זה היה ביוני.
בחודש האחרון (אוגוסט 2024) בעקבות גל פיגועים והתרעות, החלו מבצעים צבאיים אשר כרגע ממשיכים להתנהל בגדה. הם אמנם פוגעים נקודתית במובילי טרור, אבל לא מייבשים את הביצה.
התפרקות הרשות הפלשתינית נמצאת בעיצומה. בלי קשר לדיעות עליה, זה היה גוף שניסה לממש שני עקרונות בסיסיים של ריבונות: מונופול על השימוש בכוח, ואחריות לחיי התושבים. בלעדיה יקרה בגדה מה שקרה ברצועה: פלנגות שיורכבו ממשפחות פשע וארגוני טרור, בלי שום אחריות על חיי התושבים. כמו שניסחו זאת בחמאס: שאונר"א יטפל בהם, זה לא קשור אלינו.
האיראנים לא מממנים את זה סתם, בלי לתכנן מראש מה הם ירוויחו. עליית ההשפעה של איראן והתפוצצות של אלימות באיזור הם בעלי פוטנציאל לפרק את המשטרים הערביים המתונים ו\או למוטט את הסכמי השלום. שינוי בסטטוס קוו בהר הבית, שלא לומר פרובוקציות בהשתתפות שרי ממשלה, בוודאי איננו מפריע לזה.
ואז תתחיל החגיגה האמיתית. מה שקרה עד כה היה מבחיל; מה שיקרה מעתה יהיה אפוקליפטי.
אכן, אני חושב שבממשלה מודעים לכך, אבל הציבור "הסתום" לא מבין.
כואב לראות את המאבק של הממשלה נגד הרשות הפלסטינית. כפי שכתבת "אפשר לומר על הרשות הפלשתינית ועל המנגנונים הרבה דברים רעים בהצדקה מלאה", אבל יש רכיב חילוני בהנהגה שלהם, יש רציונליות שאפשר לנהל איתה דיאלוג. הרי אם נגזר על הישראלים לחיות לצד או עם הפלסטינים לא היה עדיף לעודד אותם לקיים מדינה חילונית, חופשית, משגשגת ושוחרת שלום שישראל מרוויחה מהסכמי סחר?
בפועל, להיפך. הממשלה רוצה לרסק את הפרטנר שמכיר בישראל, ומעדיפה את החמאס (חבריו הטובים של ביבי המממן), כך היא תוכל לומר לישראלים ש"המלחמה היא המשכה של המדיניות"…
אני חושב שהתופעה המסוכנת שאתה מתאר התחילה עוד לפני פרוץ המלחמה, אבל בהחלט התגברה בשנת 2023 כאשר מפלגות ״עוצמה יהודית״ ו״הציונות הדתית״ היו חלק מהקואליציה באופן שמסנדל את יציבות הקואליציה והעומד בראשה. לראיה, לפני המלחמה: פברואר 2023: ״ראש השב"כ [רונן בר]: אחוז קטן של נוער הגבעות פוגע במפעל ההתיישבות כולו״ https://www.ynet.co.il/news/article/bjjmozics יוני 2023: ״הרמטכ"ל, ראש השב"כ והמפכ"ל: המתקפות נגד פלסטינים חפים מפשע – טרור לאומני, נילחם בפורעים״ https://www.ynet.co.il/news/article/ryiiyivo3 כמובן שגם אחרי פרוץ המלחמה: אוגוסט 2024: ״ראש השב"כ [רונן בר] הזהיר שהשר לביטחון לאומי מסכן את ביטחון ישראל, … [שר הבטחון] גלנט התייצב הבוקר לצד בר ותקף את בן גביר: מעשים חסרי… Read more »