שוחחתי עם חבר. דיברנו על המצב בארץ, על החיים בה ועל כוונות ההגירה שלי. אחרי כמה דקות של שיחה, הוא הסב את תשומת ליבי למשהו שעד כה לא ממש הבחנתי בו. "מה, אתה לא רואה את זה?" הוא שאל בתמיהה, "אתה כבר התחלת את תהליך ההגירה שלך". אחרי כמה שניות של מחשבה, ולאחר התנגדות ראשונית, לפתע התחוור לי. בשקט בשקט, אני כבר כמה שנים יורד מישראל.
ומה שיפה בכל סיפור ההגירה הזה, הוא שכל אחד יכול לעשות אותו. מחר בבוקר. לא צריך הרבה כדי להתחיל. לא צריך לקבל החלטות. אפשר פשוט לעשות את זה – מדורג. במקום להגר ברוח וצלצולים, אפשר להגר בשקט. לאט לאט.
אז איך זה עובד?
מודל ההגירה שלי
סיפור ההגירה שלי, כך מסתבר, התחיל כבר לפני משהו כמו 10-15 שנה. זה התחיל בהקמת חברת הייטק עם פעילות בחוף המערבי. היום החברה היא בכלל תירוץ. החברה התפתחה לא רע, והצריכה פעילות נסיעות מסביב לעולם. טסתי לא מעט. צברתי הרבה שעות במטוסים ובמלונות. ואחרי כמה שנים החברה גדלה ונהייתה גלובלית. מספר מטות, במספר יבשות. לא רע. בינתיים התפקיד שלי בחברה עלה למעלה, והמעורבות היום יומית הלכה ופחתה.
בשנים הראשונות טסתי הרבה, אבל הנסיעות היו מאוד קונקרטיות. היתה להן מטרה ברורה. פגישה, עסקה, ניהול שוטף. לו"ז צפוף. יצא לא פעם שנסעתי למספר שעות ביעד וחזרה לארץ. הכל היה מאוד ענייני ותכליתי. במרוצת השנים הנסיעות התארכו. מיום-יומיים, גדלו ליומיים-שלושה. מיומיים-שלושה, לשבוע וחצי. הנסיעות הפכו מביזנס לפלז'ר.
בשנים האחרונות, ובפרט מאז הקורונה, השינוי היה דרסטי במיוחד. מרבית הפגישות השוטפות הוחלפו בפגישות וירטואליות. הפגישות הפיזיות נהיו פחות נחוצות. ואפשר בקלות לרכז מספר גורמים בביקור פיזי אחד. במקביל, התפקיד הניהולי השוטף הצטמצם, וכך נוצר לי זמן פנוי רב יותר.
אבל, וזה אבל חשוב, לא הפסקתי לטוס. כמות הטיסות והשהייה בחו"ל לא נעצרה. אלא שהשהיה בחו"ל שינתה את אופייה. במקום להכניס 4-5 טיסות בחודש, היום אני טס פעם-פעמיים. אבל כל ביקור בחו"ל ממושך יותר. אני שוהה לעתים שבועיים, לפעמים יותר. אני יותר מטייל, יותר נופש, יותר נח. נוסע בדרכים. רואה מקומות. מתכנס בתוך עצמי. כל ביקור בחו"ל ייחודי בפני עצמו. אבל המשותף לכל הנסיעות, הוא שאני לא בארץ.
מדוע מדובר בהגירה בכלל?
ממבט ראשון, לא קל לראות פה הגירה. לא קל לראות כאן ירידה מישראל. כשאנחנו מדמיינים ירידה, אנחנו רואים לנגד עינינו שתי עגלות עמוסות מזוודות, 2 הורים ושלושה ילדים, עושים תמונה על רקע עמדת הבידוק בנתב"ג. תמונה שבה כולם מחויכים ונרגשים אבל מקלפת בתוכה סיפור עצוב וקשה. ההגירה, ההיא, היא ברורה. היא חותכת. היא חדה. יש נקודה בזמן שהם ישראלים ורגע למחרת הם אמריקאים. יש להם חיים חדשים, במקום אחר.
ההגירה שלי היא שונה. היא לא כוללת תמונת סלפי. לא כוללת 8 מזוודות. בקושי יש בה טרולי. היא כוללת רק התרגשות ושמחה, ולא כוללת עצבות מיוחדת. ההגירה הזאת היא לא חדה, ולא חותכת. אין בה חיים חדשים וקודמים.
ההגירה שלי מהרבה בחינות היא ההגירה האידיאלית. היא הגירה מאוד נוחה. קל לבצע אותה. קל לחוות אותה. היא לא מצריכה החלטות קשות וכבדות משקל. היא לא מצריכה בחירה ביעד אחד. בסיס חדש אחד. היא תלויית זמן, עונה, ותחושות נקודתיות. היא אמנם כן מצריכה משאבים. בעיקר זמן. וגם כמובן כסף, אבל לא צריך להיות מולטי מיליונר בשבילה. היא צריכה פניות מחשבתית ועיסוקית. היא צריכה יכולת לעבוד מרחוק. בגדול, היא מצריכה מוכנות.
אבל היא עדיין הגירה. לכל דבר ועניין. הגירה זה תהליך מחשבתי של התנתקות מישראל. מעבר למקום אחר. כשאני יוצא את ביקורת הדרכונים בנתב"ג אני לגמרי לא בארץ. אני לגמרי בסטייט אוף מיינד של חו"ל. אני עתיד לחזור אמנם לבסיס שלי בארץ, אבל השהות הממושכת בחו"ל מקהה מאוד את השייכות שלי למקום הזה.
הבסיס שלי הוא ישראל, הרכב הקבוע, המשפחה. אבל נתח בלתי נפרד מהזמן שלי אני בחו"ל. עד כדי כך, שחו"ל הוא בעצם הבית.
לא רק זה. יש פה עוד עניין חשוב. כמעט תמיד כשאני חוזר מחו"ל אני כבר מכורטס ליציאה הבאה. יש לי כבר כרטיס טיסה לנסיעה חדשה, בתוך שבוע, שבועיים. אני כמעט תמיד חוזר לארץ למעין שהייה זמנית. אני הרי אוטוטו אעלה שוב על מטוס בדרך לבית האמיתי שלי.
הדבר הזה מאפשר לי תמיד לחזור לכאן במעין ציפיה לחירות האמיתית. זה מאוד מזכיר לי את השירות הצבאי. הימים הארוכים בצבא. שבועיים שלושה ברצף ללא חופשה בבית. רוב החיים הצבאיים בבסיס צבאי מטונף ומכוער להחריד. אבל בסוף חוזרים הביתה. גם אם לסופ"ש של חמשו"ש. אותו הדבר גם השהייה בחו"ל. מבחינתי, ישראל זה צבא. זה השירות שאני מחויב לו. מסיבות משפחתיות במקרה הזה. אבל החופש האמיתי הוא בחו"ל. בחו"ל אני מרגיש חופשי. אני מרגיש כמו בן אדם. בארץ אני במשימה. אני בתפקיד.
זהו סיפורו של החלק הראשון של ההגירה שלי. ההגירה שעוד תושלם במלואה בעתיד. אבל כבר היום אני מהגר.
כל אחד יכול
ובכן, המסר המעודד הוא, שכל אחד יכול להגר בצורה מדורגת. נכון שזה לא חף מקשיים. אבל לא מדובר בקשיים בלתי אפשריים. ראשית, הטיסות לחו"ל הופכות זולות יותר ויותר. גם השהיה בחו"ל, יכולה להיות חסכונית וזולה באופן יחסי למי שאין לו בעיה לחיות בצמצום (שימו לב שבמדינות זולות המחייה היום-יומית זולה בעשרות אחוזים מישראל). כל מה שצריך הוא פניות. צריך עבודה שמאפשרת את זה. צריך להיות מוכנים לטוס הרבה. ולחיות על מזוודות.
הדרך לעשות את זה היא לא לצאת בהצהרות. פשוט להתחיל לעלות על טיסות. לכרטס ולטוס. בהתחלה יומיים שלושה, אחר כך שבוע שבועיים לביקור. אפשר גם ימי חול בלבד למי שרוצה להיות בבית בסופ"שים (יש לי חבר שעושה את זה שנים). זה מצריך היערכות כלכלית מסוימת אבל זה לא משהו שלא תוכלו לעמוד בו.
כך תרוויחו משני העולמות. תוכלו להגר בלי החלטה רשמית וסופית. תוכלו להתחיל את התהליך, אבל לא בבת אחת. לאט לאט תנתקו מגע. ואז, כשהתנאים יבשילו, ותהיו ערוכים, תשלימו את המהלך.
קודם כל כל הכבוד על ההצלחה הכלכלית. זה לדעתי הדבר הכי קשה בהגירה זה להשתחרר משלשלאות התלות במעסיקים ובמקום עבודה וכאשר אני הגרתי לניו זילנד הבעיה הכי גדולה שלי היתה ליצור הכנסה שאינה תלויה במעסיק. עד כה לא הצלחתי במטרה הזאת וההיתי צריך להתפטר כל שנה מהעבודה בשבילי לטוס. אלוואי ויום אחד יקרה נס, כלי, מידע, אדם או הארה שתוביל אותי לאיזה שהיא פריצה כלכלית, עד כה זה לא קרה. דבר נוסף, טיסות ותזוזה ממקום למקום לצורך עבודה ופגישות זה נהדר! חולם על פרנסה מסוג כזה שאוכל לנסוע הרבה ולנהל פגישות! עכשיו בשביל לעשות זאת קבוע למטרות טיול, אצלי זה… Read more »
מאמר פורץ דרך – משום שבכל שנות האתר לא חשבתי על ההגירה מהסוג שלך, למעשה, אתה חי בשני עולמות, וסוג של מהגר נודד, כי לפחות פעם בחודש אתה בחו"ל (ארה"ב). זה מעניין שהגירה יכולה להיות גם בדרך זאת. אבל מה בנוגע למשפחה שלך? אני מניח שהמשפחה (בלי להיכנס לפרטים משיקולי פרטיות) לא לגמרי עם אותו הלך רוח כמוך. אתה ומבקרים אחרים באתר הזה, דיי יוצאי דופן, ורוב האנשים מסביבנו לא בהכרח יראו את המציאות מנקודת המבט של המאמרים שלך. אז אני מניח שההגירה קשה יותר שלמשפחה שלך סה"כ טוב בארץ אבל בשבילך ישראל היא צבא. מצאתי שקשה להתחבר לישראלים גם… Read more »
הנוסע המתמיד, ראשית, כל הכבוד על ההצלחה הכלכלית ועל העצמאות המחשבתית! שנית, מסקרנים אותי מספר היבטים על החיים בחוף המערבי של ארה״ב, שאינם קשורים לפוסט הזה שלך, אבל נראה שאתה אדם שיכול לענות עליהם. אני מתנצל שאני בעצם ״גונב את הפוסט״ שלך לעניין אחר, ומבין אם תבחר לא להתיחס — זכותך. היבטים מסקרנים: שמעתי על ישראלים לשעבר, וגם מהגרים ממדינות אחרות ואמריקאים שורשיים, החיים היום בחוף המערבי, בעיקר באיזור עמק הסיליקון ובאיזור לוס אנג׳לס, השוקלים להגר למדינות ״פנימיות״ בארה״ב, חלקם משיקולים של מס הכנסה נמוך יותר, ואחרים משיקולים של פחות ״woke״ (ליברליות קיצונית) לטעמם. האם אתה גם נתקל בתופעות אלה?… Read more »
בשמחה אשיב אם כי אני לא מייצג את הכלל.. להתרשמותי תופעת הwoke וכל הסו קולד בריחת מוחות לטקסס היא מנופחת הרבה יותר בתקשורת מאשר במציאות. לא מחכיש שהיא קיימת אבל היא לא מורגשת כמו שמציירים אותה. יש אנשים שעוזבים ויש אנשים שמגיעים. יש כאלה שיותר מושפעים מהפרוגרסיבים ויש כאלה שפחות. זו עוד תופעת שוליים תרבותית לא מעניינת במיוחד (כמו ניאו נאצים שהרבה פעמים מעצימים בתקשורת ולא מורגשת כלל). לגבי תנועת אנשים וחברות – יש תנועה בעיקר משיקולי מיסים אבל תמיד היתה. הרבה חברות עוברות לפלורידה, נורת׳ קרוליינה, טקסס ויש אפילו חברה לידנו שעברה לקנזס (המדינה לא העיר). כל אחד מסיבותיו.… Read more »
הנוסע המתמיד, תודה על התשובה!
מידע מעניין שעשוי לדעתי להיות שימושי גם ליתר קוראי/ות האתר
בסופו של יום עם כמה שהעולם גדול הוא גם ריק. לאף אחד לא באמת אכפת מאף אחד חוץ מעצמו, זה לא באמת משנה לאנשים מי נשאר, מי עוזב, מי חי, ומי מת, אכפת להם שכל חודש נכנס הכסף, שיש עבודה, ושהם לא הסתבכו עם ביטוח לאומי מס הכנסה משטרה הוצאה לפועל וכל הדומים להם. כל השאר, אנשים שמביעים רגשות כאלו, מעולם לא הבנתי אותם. אנשים שחייבים להבעיר מדורות, להרים דגלים, לצעוק מהלב ולהילחם בשביל אדמה שלא שמה עליהם זין… בחיים לא הבנתי את זה. וזה נטו התוצאה של פרופגנדה לאומנית שגורמת לאנשים בעלי אמצעים והשכלה להישאר בארץ במקום ללכת למקום… Read more »
אני מכיר לא מעט הייטקיסטים חילונים שיכולים לעזוב ולא עוזבים.
הסיבה אצל רובם המוחלט אינה לאומנות או "סיפור תנ"כי" כזה או אחר אלא שילוב כלשהו של: קשר להורים ולמשפחה המורחבת, קשר לחברים, קשר לתרבות ולשפה (בתור מישהו מבריהמ שגדל בבת ים/אשדוד או מקום בסגנון אני יכול לגמרי להבין למה אין לך קשר לא לתרבות ולא לשפה) וסתם פחד מהלא נודע.
אני חושב שזה שילוב הדוק של שתי הסיבות. גם ״שטיפת מוח של סיפור תנכי וציונות״ (סיכום למה שכתב webdevstuff) וגם רשת קשרים הדוקה של משפחה-חברים-שפה (סיכום למה שכתב מנשה פ). לדעתי לא ניתן בקלות לנתק בין שני הגורמים האלה, כי אותם משפחה וחברים הם בעצמם רובם עדיין ״שטופי מוח״ מהסיפור התנכי והציונות, ואם מדובר על הורים מבוגרים הקושי גדל בגלל הצורך לעזור להם לפעמים. כך שיש ״חיכוך״ רב המקשה על אדם שכבר ״התפכח״ משטיפת המוח להגר ועדיין לנסות שמור על קשרי משפחה קרובה וחברים טובים. בעניין שפה, למרות שרוב הישראלים החילונים/מסורתיים יודעים אנגלית ברמה טובה (או אפילו יותר מכך), מאיזשהי… Read more »
מעניין, אתה מה שנקרא "חי על הציר". זה אפשרי רק אם אתה עצמאי או לא עובד באופן קבוע. באמת פחות רלוונטי לרוב האנשים – אבל – דווקא לצעירים זו דרך מצויינת לחוות את ההגירה בלי להתחייב נפשית לשינוי גדול. יש לדוגמא את ה working holiday visa לאוסטרליה, אפשר לצאת לחילופי סטודנטים לסמסטר או שניים, להתנדב לכמה חודשים בכל מיני מסגרות שמקבלות אנשים מכל העולם, אפילו עגלות בארה"ב או אירופה חחח (:
לא חושב שזו הדוגמא הכי טובה להגירה, מאחר ולא באמת היגרת לשום מקום. אתה פשוט משלם יותר בשביל לגור פחות בארץ החודש. כל אדם עם אמצעים יכול "להגר" באותה צורה: חודשים בתאילנד, שבועיים בלונדון, שבוע בטורונטו ויום בקפריסין.
אוקיי
ו?
הרי הסברתי שזו הגירה שונה ולא קלאסית
אבל מהות העניין נותרה זהה.
מה זה משנה אם אני 365 ימים בלונדון או 365 ימים בלונדון, ניו יורק, סן פרנסיסקו, בוסטון, פרנקפורט, ציריך ותל אביב. במהות זו סוג של הגירה.
לא הבנתי מה אתה מנסה להגיד.
וגם ציינתי שכסף הוא לא הסיפור פה. שהות בחול כולל שהייה ואפילו מלונות יכולים לעלות זול יותר מאשר לחיות בארץ באותו פרק זמן. כולל טיסות ב100 יורו.
דניאל, אני חולק עליך: זה לא בהכרח יותר יקר, וזו בהחלט כן סוג של הגירה, אמנם לא טיפוסית. דוגמאות: אני מכיר ידידה רווקה שמנסה להתפרנס מהאמנות שלה. לפני מספר שנים היו לה עבודות מסודרות בישראל, אבל בשנתיים-שלוש האחרונות כמעט בכלל לא. היא גרה בישראל ובחו״ל מאד בצימצום. לפני המלחמה היא הצליחה לטוס לאירופה ואפילו ארה״ב בכרטיסים של ״מהיום למחר״ במחירים של כ $20 לכרטיס, כי היו חברות תעופה רבות שהיו כל הזמן נשארות עם מספר מקומות ריקים, וכאשר המטוס ממילא צריך להמריא, לגבות $20 לכרטיס למקומות הריקים זה רק בונוס עבורן. היא גם עובדת על הגירה באופן קבוע לחו״ל, אבל… Read more »