צ'כיה זולה, פסטורלית ומעניינת. אפשר למצוא שם עבודה בקלות יחסית והאנשים מקסימים. אפשר לבלות בפראג וגם באזורים ההרריים, האווירה היא אירופאית קלאסית, אבל עם טעם של פעם, כשעוד צ'כיה היתה חלק מצ'כוסלובקיה. יש בצ'כיה הכל.
במאמר זה נסקור את צ'כיה כמדינה, על נתוניה, יתרונותיה וחסרונותיה, כך שתוכלו לקבל תמונה רחבה יותר של המדינה, אם אתם שוקלים להגר אליה. המאמר לא כולל רק "נתונים יבשים", אלא גם אנקדוטות מחיי היומיום והבחנות שרק מי שגר כאן יכול לספר לכם.
דרכון מדינה – צ'כיה
צ'כיה נמצאת במזרח אירופה, והיא חלק מהאיחוד האירופי. חיים בה יותר מ-10 מיליון איש, כשהרוב המכריע של המהגרים מתגוררים בפראג, עיר הבירה. זוהי מדינה דמוקרטית לכל דבר, עם שלוש זרועות שלטון, והשפה הרשמית על פי חוק היא צ'כית. התחבורה טובה בעיקר בערים הגדולות, אבל בין-עירוני קצת פחות אטרקטיבי, ורכב יותר דרוש כאן מאשר במדינות אחרות, כשגם תשתיות הכבישים שייכות יותר לשנות השבעים מאשר לעת המודרנית. האקלים הוא אירופאי קלאסי – אבל בדרך כלל קר יותר ממערב היבשת בחורף, והטמפרטורות עולות משנה לשנה בקיץ.
כפי שציינו קודם, האוכלוסייה היא צ'כית ברובה, אך רוב המהגרים מתרכזים בפראג. פראג עשירה בחיי יום וחיי לילה, והיא מתפתחת מיום ליום. ההתפתחות הזו באה לידי ביטוי בעיקר בתחום העבודה למהגרים, משום שחברות רבות פותחות סניפים בצ'כיה וזקוקות לעובדים מיומנים דוברי אנגלית. ואם מדברים על שפות– צ'כית היא לא שפה כל כך מסובכת, וללמוד אותה זה הרבה יותר קל מללמוד פינית, או גרמנית. מחוץ לפראג כמעט לא תיתקלו בדוברי אנגלית, ולפעמים גם תיתקלו ביחס פחות אוהד אם אתם לא דוברי צ'כית. שירות לקוחות טוב הוא דמיוני עד לא קיים. מוכרים ומוכרות מסוגלים להתעלם ממכם לחלוטין ואף להראות שמחה כשאתם עוזבים את החנות.
קהילות המהגרים מאוד פעילות בפראג, ובתוכן גם הקהילה היהודית והקהילה הישראלית, שהולכת וגדלה משנה לשנה. יש ביקוש רב לאנשי הייטק, ואפילו לקוסמטיקאיות ישראליות!
יוקר המחיה לא יכול לענות למונח "יוקר", בגלל שכל כך זול כאן, ולפעמים בהבדלים של 80% פחות מישראל. אנחנו מדברים על ביגוד, הנעלה, שכר דירה (למרות שהדירות שמושכרות למהגרים יותר יקרות מאלו של המקומיים), מוצרי אלקטרוניקה ועוד. בסופר גם מאוד זול, וההתנהלות היא שלכל יום קונים מה שצריך. המנטליות של לקנות לכל השבוע לא קיימת ברוב המדינה, ובאה בעיקר מהמהגרים. עוד הבדל מאוד גדול בין המנטליות הים-תיכונית לאירופאית הקלאסית של צ'כיה – הצ'כים פדנטים בנושא זמנים. הדיוק כאן הוא בגדר קדושה, ואם איש מקצוע כנראה יאחר בדקה או שתיים, הוא יתקשר להודיע. אין צ'כים רבים שיאחרו לפגישות ואם תאחרו לראיון עבודה, כנראה שלא ידברו איתכם בכלל. מצד שני, יש גם צ'כים שמאחרים – שלא תגידו שלא אמרנו.
הלימודים בצ'כיה נחשבים לטובים עד טובים מאוד, אבל ילדי המהגרים בפראג לומדים בדרך כלל בבתי ספר פרטיים כדוגמת בית הספר הבריטי או, כשמדובר בישראלים, במערכת היהודית. החינוך הפרטי יקר כמו בכל מדינה, אבל עדיין זול ממדינות אחרות. לימודים גבוהים הם ברובם בצ'כית, אבל ניתן למצוא גם תכניות באנגלית.
מבחינת מערכת הבריאות, יש ביטוח ציבורי שהוא נפוץ אצל כולם, כולל המהגרים והזרים, וביטוח פרטי הוא בנוסף לכך, ובדרך כלל אינו מחליף את הציבורי.
ההבדל הבולט ביותר בין צ'כיה לישראל הוא השקט והשלווה, גם בפראג הגדולה וגם בכפרים הקטנים. יש אנשים שקשה להם להתרגל לשקט ולצניעות שדי קיצוניים בצ'כיה. מעבר לזה, לא הצלחנו למצוא חסרונות בחיים בצ'כיה. תעשו חיים 🙂
מידע נוסף:
רק תיקון חשוב, המדיניות בצ'כיה היא נגד הכנסת מהגרים.
ויש לזה בהחלט יתרונות.
מה לגבי הונגריה מתעניינת לגבי הגירה לשם אשמח לדעת הכל חסרונות גם.. כל פיסת מידע. תודה
צ'כיה אכן מקסימה, ביקרתי בה בקיץ האחרון ונשבתי בקסמיה. אבל למיטב ידיעתי המשכורות שם נמוכות ברוב המקרים, כך שיוקר המחייה הנמוך לתייר הוא לא בהכרח נמוך עבור מי שחי שם – תקנו אותי אם אני טועה. והאנשים שם מאוד אדיבים ונחמדים, לא נתקלתי שם באנטיפתיות כלשהי.
שכחתם לציין שהשפה קלה מאוד, מספיק שאתה יודע לפחות שפה סלבית אחת אתה כבר תדע שלושת רבע מהשפה הצ'כית, מדינה מדהימה.
ויקיפדיה על צ׳כיה ? מה בנושא ההגירה ?
כל עמוד מדינה הוא מידע על המדינה באופן כללי 🙂 חבילות הגירה אתה יכול למצוא כאן:
https://leaveisrael.com/product/packages-visas-and-citizenship/
ונופרי… מה עם לעבור לשם? בקרוב יהיה גם חבילות הגירה לצ'כיה 😉
אני ביקרתי בצ'כיה פעם אחת, ואני ממש אוהבת אותה