עם ישראל אוהב לקטר, זה כבר ידוע. מה שלא מדובר מספיק הוא קיטורים של לקוחות. הלקוח הישראלי כועס, זועף ומתרעם – אבל על מה בדיוק?
היגיון כלכלי פשוט
מוצר מסוים עולה 100 ש"ח. א' חושב שהמוצר משתלם, לכן הוא משלם 100 ש"ח. זה אומר בשפה כלכלית פשוטה ש-א' הפיק תועלת שעולה על 100 ש"ח. כלומר, כש-א' קנה את המוצר הוא הרוויח מהקניה שלו איזשהי תועלת כלשהי שעולה על עלות המוצר. שאם לא כך – אז למה הוא קנה אותו? אף אחד לא הכריח.
התפיסה הכלכלית הזאת פשוטה מאוד. והיא אומרת שלכל המוצרים והשירותים בחיינו יש ערך מקסימום שאנחנו מוכנים לשלם עליהם. אם תג המחיר של המוצר או השירות נמוך מכך אז כדאי לנו לקנות ואם לא, אז לא כדאי לנו לקנות.
אלא שיש כאן עוד אלמנט: הערך המקסימלי שאנחנו מוכנים לשלם על המוצר הוא סובייקטיבי. זה אומר שלכל אחד ואחת יש ערך מקסימום אחר שנהיה מוכנים לשלם על המוצרים והשירותים. זה עניין של טעם אישי, חיבה, העדפות וכו'. למשל, אחד ימצא כוס קפה בבית קפה כבעלת ערך מקסימלי של 8 שקלים, ואחר ימצא את אותה כוס קפה כבעלת ערך מקסימלי של 12 שקלים. אין נכון או לא נכון – כל אחד וההעדפות שלו – בדיוק כמו שאין נכון או לא נכון בשאלה מה עדיף, אדום/כחול או שוקולד/וניל.
יקר לך? אל תקנה…
יצחק נכנס לחנות כלי מטבח. הוא רואה סכין קצבים איכותית, משוננת ומזמינה. הוא מסתכל על המחיר: 300 שקלים. מחיר מופקע לטעמו. הוא יצטער אך יעזוב את החנות בנעימים. לא קרה כלום. השמים לא נפלו. לא נגמרו הסכינים בעולם.
אברהם נכנס לאותה חנות. עובר בין הפריטים השונים ונתקל בסכין. הוא יסתכל על המחיר ועיניו ייפקחו לרווחה. הוא יוציא נהמת בהלה: "פיייי". המוכרת בחנות תסב את תשומת לבה אליו. היא תסתכל ותשאל אם יכולה לעזור במשהו. "לא נסחפתם" הוא יגיד בציניות. היא תחייך ותגיב במבוכה: "אלה המחירים, זה סכינים מקצועיות". אברהם יסתכל לעברה ויגיד: "חוצפה לגבות מחיר כזה, אתם לא מתביישים? חושבים אנחנו פראיירים". אברהם ייצא בסערה מהחנות.
הישראלי הממוצע הוא בעצם תינוק
מה מניע את אברהם להתנהג כך? הרי אף אחד לא הצמיד לו אקדח לראש והכריח אותו לקנות. מי פגע בו או עשה לו משהו? למה הוא זועם כל כך על משהו כה זניח?
ההשערה שלי היא שאברהם, ולמעשה חלק גדול מהישראלים, הם בעצם די תינוקיים. לא עברו את שלב הילדות המוקדמת לצורך העניין. כשהם היו קטנים הרגילו אותם לחשוב שכל דבר מגיע להם, וכשהם לא מקבלים משהו אז מת העולם. התחושה היא שכל העולם סובב סביבם, ושאנשים אחרים חייבים להם דין וחשבון. לשיטתם מי שגובה מחיר גבוה מידי על מוצר שהוא מציע הוא חצוף גדול. כי הרי, "זה נחמד שאתה רוצה להרוויח, אבל למה על חשבוני?" כי כשנולדים עם תחושה שהכל מגיע, אם לא אוכל לקנות משהו בגלל שאין לי כסף לכך, אז איפה פה הצדק?
סיבה עמוקה יותר
וכדי להמשיך את המחשבות עוד קצת, אז אם מחפשים סיבות עמוקות יותר, כנראה שמדובר בשילוב של חינוך ותרבות. ישראלים רבים גדלים בתחושה חמה ומחבקת יותר מידי. הערך הכי חשוב בעולם זה "חום ואהבה" ויתר הערכים נדחקים לשוליים. כך יוצא שאין כבוד הדדי ואין חשיבות לרגשי הזולת. כל מה שהם רואים זה את עצמם בלבד.
והכי מדהים בכל הסיפור, זה שהם גם לפעמים בצד השני בדיוק. כשהאברהמים הם גם בעלי עסקים בעצמם הם בדרך כלל הראשונים להחטיף לכל לקוח שלהם שמעז להתלונן על המחיר. הם הראשונים להתלונן אבל האחרונים לקבל ביקורת. ומה שלא יהיה – בעיני עצמם ובעיני הקרובים להם – הם תמיד הכי צודקים.
עולם הפוך.
נראה שהאתר נחטף על ידי טרולים
אכן, שמתי לב. אפשר לזהות אותם לא רק לפי התגובות, אלא גם לפי הלייקים.
בוא נמשיך רגע את העיקרון הזה של "לא טוב לך, אתה מוזמן ללכת למקום אחר": יצחק, חבר של אברהם, נכנס לחנות, רואה סכין ב 300 שקל. מוגזם לדעתו, אבל במקום להתעצבן ולמחות בקול כי "מגיע לו סכין מקצועית במחיר שפוי כמו באמריקה", הוא מסתכל ימינה ושמאלה, רואה שאף אחד לא מסתכל, מכניס את הסכין למכנסיים בנונשלנטיות, ממשיך להסתכל אנה ואנה, שואל משהו את המוכרת החביבה ולבסוף יוצא כלעומת שבא, רק עם סכין בשווי "300 ש"ח" בקרבו חינם אין כסף. עכשיו תבוא ותגיד – יופי, לגנוב זה לא חוכמה. אני אומר, לפי הגישה של "לא טוב לך אל תקנה" – אם… Read more »
איזה הגיון מעוות “לא משתלם לו? אז שיוריד מחיר “ היית צריך למצוא איקון עצוב שמשקף את העקרון שלך.
בקהילה חפצה חיים פגיעה בקניינו של אחר אינה מקובלת והיא עבירה פלילית שעונשה מאסר.
זכותו של המוכר לדרוש כל מחיר (גם קראסון ב- 16 ש"ח) כי אין כאן פגיעה בקניין, אבל גניבה היא אסורה.
העיקרון הבריוני שאתה מציע 'תוריד מחיר, אחרת אגנוב' אינה מתאימה לערכים של האתר הזה.
דבר נוסף, נראה שאתה מתרברב שאתה גונב מוצרים בסופר – אז תעשה טובה ותישאר בישראל.
גם בגרמניה של שנות ב 30 היו כל מיני חוקים דמוקרטים כאלה, שאסור להיות יהודי ומי שיהודי דינו מוות ב"קהילה חפצת חיים" של גרמנים. אז סבא רבא שלי ברח והסתתר עם הפרטיזנים ביערות, חצוף שכמותו. כפי שאתה מבין, אני נצר למשפחת עבריינים 🙂
אתה מצדיק את הקולניות הישראלית והתחושה של "לא לצאת פראייר", עקב רדיפת יהודים בגרמניה של שנות ה – 30? מה, חייך בסכנה כשאתה קונה בסופר והמחירים גבוהים?
[תגובת טרול]
https://www.webster.co.il/2013/12/18/3643/
לא בטוח שהבנתי את הטענה שלך – אבל אם אני מבין נכון אז לפי ההיגיון שלך – אם מישהו מוכר מוצר במחיר "מוגזם" אז זה לא מוסרי (ולכן אתה אומר שאפשר לגנוב ממנו, כי אם הוא לא מוסרי למה שאתה תהיה?). הבנתי נכון? אז אשנה מעט את הסיפור שלך ברשותך. אותו חבר של אברהם נכנס לאותה חנות ורואה את המחיר שנקוב לא 300 ש"ח אלא 30 ש"ח. הסכין היא אותה הסכין והמחיר הראוי לדעת הקונה הוא 250 ש"ח אבל כתוב 30 ש"ח. הזוי! הוא לא יודע אם זו טעות או בכוונה, אבל מה שבטוח הוא לא הולך לשאול שום דבר.… Read more »
[התגובה זוהתה כתגובת טרול ולכן נמחקה לצמיתות]
https://www.webster.co.il/2013/12/18/3643/
צודק. תמיד יהיו פראיירים ותמיד יהיו מי שירכבו עליהם.
היי הנוסע המתמיד, המגיב הקודם הוא טרול אבל החלטתי להשאיר אותו כדי שלמבקרים השפויים באתר תיהיה עוד סיבה לרדת מהארץ לאחר שיקראו אותה. את התגובות העתידיות המערכת תמחק.
נהנתי לקרוא. העלת נקודה נכונה ומעניינת שאם אני הולך למסעדה ומשלם נניח 25 פאונד עבור ארוחת צהרים, היא כנראה "שווה" לי לפחות 25 פאונד, אחרת לא הייתי מזמין. גם אם אכין אותה בעצמי הארוחה תעלה לי "בזמן" יותר מ- 25 פאונד וייתכן שאין לי בכלל כישורי בישול. כך גם עם טלפונים ניידים. אנשים מתלוננים שמחירם גבוה, אבל כנראה שהטלפון מעניק ערך גבוה יותר מאלף פאונד אחרת לא הייתי קונה אותו. אבל אני רוצה להעלות נקודה אחרת, למה הלקוח הישראלי לפעמים צודק בקיטוריו? לפני חודשיים ביקרתי בישראל לשבוע – כתייר ישראל היא אטרקציה, היה נחמד מאוד. אחד ההרגלים שלי הוא לקנות… Read more »
מסכים עם הדוגמא הנגדית שהבאת: כשברור שאתה משלם פי כמה על אותו המוצר\שירות רק מפני שבאותו הרגע אתה "קהל שבוי" (קצת כמו להפקיע מחירים על חניה בבית חולים), ברור שמישהו סגר קומבינה על חשבונך והפר את עקרונות התחרות ההוגנת. ובאופן כללי, מסכים לחלוטין עם כותב הפוסט.
בנוגע להשוואה בין מדינות, אציין שבמקום מגוריי גומיה לגנרטור מהסוג שציינת תהיה כנראה זולה יותר (פחות מיסוי), אבל עלות העבודה גבוהה יותר (שכר מינימום גבוה וסטנדרט תשלום גבוה יותר על עבודות "שחורות" + היעדר כוח עבודה לא חוקי), כך שהנסיון להסביר פערי עלויות בין כלכלות רחוקות שנתונות לאילוצים שונים לא יכול להסתכם ב-"משחילים אתכם".
(שכר מינימום גבוה וסטנדרט תשלום גבוה יותר על עבודות "שחורות") איך זה קשור לעלות העבודה ?
שכל בעלי המלאכה פה (שרברבים, מסגרים, רצפים, מוסכניקים וכו') הם בעלי עסקים שנוסעים בוואן מפונפן ומדברים בשפה רהוטה (מבלי קשר לאיכות העבודה שלהם, שאינה תמיד גבוהה במיוחד). הם מרגישים זכאים לדרוש (ולקבל) שכר גבוה בהרבה ממקביליהם בישראל, ואינם חשופים לתחרות מערבים או מקסיקנים שעובדים לא חוקי ובשחור בחצי מחיר. ת'כלס, אין לי בעיה עם זה: זה שיקוף הרבה יותר מדויק של מצב השוק מאשר התמכרות לעבודה שחורה או הגירה בלתי חוקית, ואם אין הרבה אנשים שמוכנים לעבוד בעבודה פיזית, זכותם להרוויח יפה.
לפחות הכל חוקי …