מאמר אורח – מאת ירין
אזרחים תושבי המדינה זכאים לנהוג בישראל במידה והם מחזיקים רישיון נהיגה ישראלי בתוקף, אך מה לגבי כל אותם אלו שהם בעלי רישיון נהיגה זר? מסתבר שהעניין לא כל כך פשוט.
ברב העולם, קיימות תקנות המאפשרות לאנשים המגיעים לאותה המדינה לתקופות קצרות, למשל תיירים, לנהוג באותה הארץ מבלי להוציא רישיון נהיגה מקומי. גם בישראל קיימות תקנות דומות, אך מסתבר שדווקא לאזרחי המדינה השוהים דרך קבע במדינה אחרת, החיים הם הרבה יותר מסובכים.
העקרון – ממבט הציפור
אם נסתכל על מה העקרון העומד בבסיס הדרישה לרישיון כזה או אחר נקבל את התמונה הבאה –
- תושבי המדינה חייבים ברישיון ישראלי בתוקף כדי שיהיו זכאים לנהוג בארץ
- מי שאינו גר בארץ ויש ברשותו רישיון זר, רשאי לנהוג עם הרישיון הזר למשך שנה ולאחר מכן עליהם להוציא רישיון ישראלי בתוקף
אילו זה היה כל הסיפור, ההגיון הוא ברור – אבל כפי שכבר נאמר, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ובמקרה הזה הפרטים הקטנים כוללים את שאלת האזרחות של מחזיק הרישיון.
אני אזרח ישראלי שגר בחו"ל דרך קבע ומבקר בארץ לעתים, מה מצבי?
ישראלים רבים גרים בחו"ל דרך קבע ובאים לביקור מולדת מדי פעם בפעם. עבורם, מסתבר, המדינה דווקא מערימה קשיים בנהיגה בארץ באמצעות רישיון זר.
אם עברה שנה רצופה מיום הכניסה האחרונה לארץ של אותו תושב חוץ, הוא יוכל לנהוג באמצעות הרישיון הזר שברשותו. אם, לעומת זאת, במהלך השנה האחרונה הוא ביקר בארץ לפני כן – הוא יהיה חייב להמיר את הרישיון הזר לרישיון ישראלי (או לחדש את הישראלי) לפני שהמדינה תכיר בזכותו לנהוג בכבישי ארצנו.
מבחני נהיגה, שליטה ועוד מרעין בישין
גם כאשר מדובר בהמרת הרישיון הזר לרישיון ישראלי, המדינה אינה עושה הנחות (תרתי משמע) למבקשים. מלבד הצגת רישיון זר בתוקף, ובדיקות כלליות וראייה על המבקש להוכיח מתי הוא נכנס ארצה, כמה פעמים שהה כאן במהלך השנה האחרונה וכמה ימים שהה בכל אחד מהביקורים.
כאשר למבקש מעולם לא היה רישיון ישראלי, הוא יתבקש לעבור במבחני נהיגה עיוניים ומעשיים כאשר מדובר ברישיון עבור רכב שאינו רכב פרטי עד 4 טון. עבור רכבים פרטיים, המדינה מסתפקת במבחן שליטה. מבחן השליטה הוא מבחן שנמשך כ-15 דקות והתור אליו קצר יותר ממבחן נהיגה רגיל. בנוסף, גובה האגרה הוא כחצי מגובה האגרה הרגילה. מותר להכשל עד פעמיים במבחן שליטה ואחר כך נאלצים לעבור מבחנים רגילים.
במידה ולמבקש היה רישיון ישראלי בעבר, יהיה עליו להוכיח רצף של רישיונות זרים על מנת לקבל פתור ממעבר מבחנים כלשהם.
יוצאים מהכלל – עולים חדשים
עולים חדשים שהוציאו רישיון זר לפני קבלת מעמד העולה ולפני כניסתם לארץ (לפחות חצי שנה קודם לכן) – יכולים להמיר את רישיונם הזר לרישיון ישראלי תוך שלוש שנים ולא תוך שנה כמצופה מתיירים או אזרחים מבקרים.
ומה לגבי ביטוח?
פוליסות הביטוח קובעות כי הפוליסה תקפה רק במידה ולנהג יש רישיון בתוקף. ישנן פוליסות המגדילות ודורשות רישיון ישראלי בתוקף. משמעות הדבר היא כי ישראלי החי בחו"ל ומבקר מספר פעמים בשנה בארץ – במידה ונהג כאשר מאז כניסתו האחרונה לא עברה שנה, הרישיון שבידו אינו תקף וחברת הביטוח יכולה לסרב לשלם עבור התביעה.
אחת הבעיות בשטח היא כי לא כול חברות הביטוח מקפידות לשאול או ליידע את לקוחותיהם בדבר הסעיפים הללו, וכך יוצא שתושבי חוץ רבים נוהגים בארץ שלא כדין ומחזיקים בידם פוליסות ביטוח שאינן תקפות למעשה – מבלי שאפילו ידעו על כך. מי שמחזיק ברישיון זר ושוקל לרכוש פוליסת ביטוח בארץ, טוב יעשה אם יברר מול חברת ביטוח הרכב באופן חד משמעי האם הרישיון שהוא מחזיק בתוקף ומוכר עבור פוליסת הביטוח אותה הוא מתכוון לרכוש.
תמוה שדווקא אזרחי המדינה שבאים לעתים תכופות לביקורי מולדת זוכים להערמת הקשיים הללו, אך חשוב להיות מודעים לדקויות כדי לא להגיע למצבים של מעבר על החוק מתוך חוסר ידיעה.
האם דין תייר כדין אזרח ישראלי תושב חוץ? במידה ותייר מגיע לארץ לביקור פעמיים בשנה למשך שבועיים ולא היה רצוף בחו"ל במשך שנה מאז כניסתו האחרונה, האם הרישיון הזר שלו אינו בתוקף ?
התקנה הזאת מטעה שכן תייר יכול לשהות בארץ עד 3 חודשים , האם הוא צריך להמיר את הרישיון הזר לרישיון ישראלי? זה לא נשמע הגיוני
מבקשת הבהרה
יש לי רישיון נהיגה קנדי, גרה כמה שנים בקנדה. לא ביקרתי בארץ כמה שנים ומגיעה לחודש. האם עליי לשלם לביטוח רכב בארץ כששוכרת רכב מחברת השכרה בארץ?
כשאת שוכרת רכב, כמו בעל רכב רגיל, יש ביטוח חובה שהחוק מחייב. חברת ההשכרה תגבה את הביטוח ממך. ביטוחים אחרים הם לרוב לבחירתך וכמובן חברת השכרה תשמח למכור לך כל דבר שאפשר. לגבי מה שנטען לעיל, משהו בדברים לא מתחבר ונראה שאיננו קשור לרכב שכור. "ישנן פוליסות המגדילות ודורשות רישיון ישראלי בתוקף" – לא הגיוני כי הדברים חלים במקרה של רכב שכור. תיירים שאין להם רישיון ישראלי שוכרים בישראל רכב, לא סביר שאין להם ביטוח. בלי קשר לכך, אם אנשים רכשו פוליסת ביטוח שאיננה מתאימה להם, זה יכול לנבוע מכל מיני סיבות. למשל, יש פוליסה שמתנה את התוקף בוותק מסוים,… Read more »
לכאורה המידע מטעה. על פי התקנות מי *שאינו תושב ישראל* על פי תקנות התעבורה רשאי לנהוג אם עברו 3 חודשים מיום כניסתו האחרונה לישראל ולא שנה.
אשמח למקור
מה ענו לך על זה? זאת בדיוק השאלה שאני מבקשת לברר לגבע תייר שאינו אזרח ישראלי – האם התקנה הזאת חלה עליו ? זה לא סביר
מצטרפת לשאלה, התקנה באמת מטעה, האם דין תייר כדין אזרח ישראלי שחי בחו"ל והתקנה הזאת חלה עליו?
האם תייר שמגיע פעמיים בשנה לביקור בארץ למשך שבועיים יכול לנהוג עם הרישיון הזר שלו מהאיחוד האירופי?
תייר יכול לשהות בארץ עד 3 חודשים ולכן לא יכול להיות פה שנה רצוף.
האם תייר יכול לנהוג עם הרישיון הזר שלו או שצריך להמיר את הרישיון הזר שלו לישראלי?
הי ,מה החוקים לגבי נהג חדש בן16.5 עם רשיון אמריקאי לגבי נהיגה בישראל?
אני תושב ישראל, ויש לי רשיון נהיגה אמריקאי רק חודש, ואני מעל 21, האם מותר לי לנהוג עם הרישיון הזה בישראל? ואיך אני יכול להמיר את זה?
מצרף לשאלה
מותר עד שנה. אין המרה לבעלי רישיון פחות מ5 שנים, תצטרך לעבור תיאוריה וטסט בישראל.
יש לי רשיון חוץ ישראלי ועשיתי עכשיו גם רשיון ישראלי האם שיוצר אותי שוטר מה אני מחוייב להראות לו את הישראלי או שאני יכול להראות לו גם את החוץ ישראלי?
עד שנה ממועד נחיתתך בישראל אתה יכול לבחור איזה רשיון להראות, אם עברה שנה ומעלה חייב להראות את הישראלי.
שאלה כזה, אם במהלך הביקור בארץ יוצאים לחול לכמה ימים(סופש). האם הספירה של השנה מתאפסת וזה כבר נחשב ביקור נוסף שדורש רשיון?
שאלה טובה: הכי טוב לברר עם משרד התחבורה בטלפון.
הבעיה שלי היא בדיוק המתוארת בכתבה. שאלתי בחברת הביטוח והתשובה היתה: אם הרשיון חוקי והוא רשאי לנהוג בארץ הביטוח תקף. אני מבין מהנ"ל שאם היה לי רשיון ישראלי שלא חודש בזמן אינני רשאי. אולם, מצד שני אין לי כל בעיה לשכור רכב בארץ ולנהוג כאשר חברת הביטוח שואלת האם אני אזרח ישראלי בגלל המעמ ואני מאשר להם שכן הם דורשים רשיון זר ומשכירים את הרכב ללא בעיה. מה זה בעצם אומר? האם במקרה שלי אני יכול לנהוג והביטוח יאפשר זאת.
אבל כשאתה גר בחו"ל באחת מהערים הגדולות, לא צריך רשיון 🙂 והאמת היא שגם כשבאים לבקר בארץ, למרות התחבורה הציבורית הקטסטרופלית, עדיף לא לנהוג, תרבות הנהיגה פה היא כמו בכל מדינה ערבית כנראה. אם זה קצת מעיק לנסות להסתדר רק עם התחבורה הציבורית (בעיקר בסופי שבוע) זה רק תמריץ לקצר את הביקור, win win 🙂
תתבייש לך מלעיז וחרטטן. התחבורה הציבורית בישראל מעולה ולא נוהגים כמו במדינה ערבית.
אני גר במקסיקו ואני בן 15 ומותר פה להוציא רישיון מגיל 15.
איך ממירים את הרישיון המקסיקני לרישיון ישראלי?